„2+една” в Шипковата къща
„2+една” в Шипковата къща / netinfo

„Изпята песен, на 3 гласа. Но всеки, със своя мелодия". Така образно дизайнерката  Цвети Ибушева определи първата съвместна изложба- триединство на художниците Катя Христова, Антон Антонов и Христо Генев , подредена в една от къщите -емблеми на Казанлък - Шипковата къща. С тази изложба, кръстена със загадъчното „2+ една" бе открит вторият сезон в Шипковата къща, наета от миналата година от арт семейството Анриет Денис и Венелин Великов.


Първата съвместна проява на атрактивното арт трио събра приятели ,почитатели, ценители на стойностните неща, радетели за съхранение на духа български.
Непощадените от соц времената и почистени с много любов, за да оцелеят за поколенията изписани стени на изключително красивата Шипкова къща, са естествените „домакини" на картините на Катя, Антон и Христо.
Паралелно с тях посетителите на къщата имат възможност да разгледат и своеобразния малък музей на розата и розопроизводството - обществената колекция „Шипков", съхранил част от предметите на фамилията розотърговци Шипкови. Развълнуван своеобразния прощъпулник на своите творби в Шипковата къща, художникът и директор на Художествената галерия в Казанлък Христо Генев заяви, че „ всичко в тази къща е правено като за Бога."
Художникът публично благодари за „налудничавата идея на тези хора да възстановят Шипковата къща в нейния автентичен вид. Ако искаме този град да има физиономия и дух трябва да се възстановят освен тази, още няколко къщи. Няма да шашнем света нито с банки, нито с офиси, нито с итонг, панели, бетон и стъкло, а с дух", заяви художникът, известен с безапелационната си откровеност.
Експозицията на"2+една" ще може да бъде разгледана до 21-ви май.

На 22-ри май Шипковата къща ще бъде домакин на своеобразен пърформънс, в който родената в Казанлък известна дизайнерка Мариела Гемишев ще създава оригинален парфюм от розово масло в патронени капсули , изработени в „Арсенал", под името „гънс енд роузес" .


През юни в Шипковата къща книгата за своя баща Иван Пенков ще представи актьорът Джони Пенков. Иван Пенков е автор на стенописите в Шипковата къща.


Новите стопани на най- внушителната и красива къща в центъра на Казанлък, която е архитектурно- строителен, исторически и художествен паметник на културата от национално значение, имат поредица от различни идеи в реализация за оживяване на къщата и превръщането й в своеобразен арт център чрез различни работилници и ателиета за изработка на продукти, на основата на етерично-маслените култури , ръчно и по собствен дизайн, работилничка за деца и други атракции, които ще привличат вниманието на жителите и гостите на града.