Урок по патриотизъм
Урок по патриотизъм / Дарик Сливен, архив

Общинският съветник Мартин Славов организира на 3 март открит урок по патриотизъм. Идеята му е да заведе 20-30 ромски деца от Сливен на площада, за да присъстват на официалната церемония за националния празник, а след това с екскурзовод да посетят къщата-музей „Хаджи Димитър”.

„В училище са крайно недостатъчни уроците и извънкласните форми, които възпитават в патриотизъм, каза Славов. А и персоналната отговорност на всеки от нас трябва да бъде асоциирането на малцинствата към българската традиция. Защо избрах ромски деца ли? Децата не са виновни, че са се родили такива. Виновно е обществото, което не им обръща достатъчно внимание. Ромите са неразделна част от нашето население и тяхното израстване като личности в едно голямо гражданско общество трябва да зависи и от нас. Ще бъдат подбрани деца на вързаст между 10 и 15 години, които никога не са ходили на официалната церемония на площада и никога не са посещавали къщата-музей на Хаджи Димитър. Сигурен съм, че тези деца ще запомнят за цял живот кога за първи път са посетили къщата-музей на една от най-светлите сливенски личности и български национален символ. Убеден съм, че след години повечето от тях сами ще заведат децата си там и ще отбелязват националния празник като всички българи.”

 

Урокът по патриотизъм няма да бъде само един. Според Мартин Славов, това е началото на една дългосрочна инициатива, която предвижда подобни посещения на всички бележити дати от българската история, както и организирането на  посещения на различни местности, свързани с българския революционен и патриотичен дух.