Тържество в Сливен за Независимостта
Тържество в Сливен за Независимостта / netinfo

С церемония по издигане на националното знаме на площад „Хаджи Димитър" в 11 ч. в Сливен започнаха тържествата по отбелязване Деня на Независимостта. Благодарствен молебен за здраве и добруване отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, който произнесе и слово пред насъбралото се множество.

Венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци поднесоха представители на различни институции и организации.

Концертна програма с участието на танцов ансамбъл „Браво" се проведе на площада.

Организатори на тържеството са Община Сливен и Центърът за подготовка на танкови подразделения.

 

Независимостта на Царство България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. Призната е от Османската империя и от Великите сили няколко месеца по-късно - през пролетта на 1909 г.

Според Берлинския договор от 1878 г. Княжество България е васално на Османската империя и то е третирано като второкласна държава, в чиито вътрешни работи по всяко време е можела да се извършва намеса. Още след сключването му се търси начин България да излезе от това унизително положение.
След Младотурския преврат в Истанбул през юли 1908 г. и очертаващата се нестабилност и изолация на новия турски режим княз Фердинанд и българската дипломация започват сондажи, за да проверят каква би била реакцията от провъзгласяване на независимостта от големите сили в Европа по това време - в Санкт Петербург, Лондон, Париж и Берлин.

Правителството на министър-председателя Александър Малинов използвало обявената от немци и австрийци, обслужващи жп линията Одрин - Белово стачка и обявило, че конфискува жп-линията в полза на българската държава.

На 22 септември 1908 г. в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново княз Фердинанд прочита пред министрите Манифеста за обявяването на Независимостта.

Едва през март 1909 г. европейските правителства признават обявената  независимост. България става царство и пълноправен участник в международните отношения, князът вече се титулува цар.