„Детска и младежка зона“ - Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона беше открит в Сливен
„Детска и младежка зона“ - Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона беше открит в Сливен / Община Сливен

Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона бе открит в Сливен. Проектът е резултат на партньорство между Детския фонд на ООН и институции на национално ниво – Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Агенцията за социално подпомагане, както и общините в област Сливен – и се реализира с подкрепата на Френския национален комитет за УНИЦЕФ.

„Децата в конфликт със закона са всъщност деца в риск, които имат нужда от подкрепа. Техните семейства и местните общности – също. Затова наказателният подход, който ги кара да се чувства зле, не работи. Поради тази причина работим за въвеждане на подхода за възстановяващото правосъдие, което възвръща баланса в отношенията между детето, неговото семейство, пострадалия и общността“, каза Милена Харизанова, Програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България.

„Община Сливен винаги е заставала зад възможността за подкрепа на социални дейности и откриването на услугата днес ясно демонстрира това. Проблемите на децата в конфликт със закона са много сложни, затова трябва много внимателно да се работи и да се подхожда индивидуално във всеки случай. Община Сливен подкрепя всички дейности, които водят до намаляване на агресията сред децата, предотвратяват отпадането от училище и подкрепят децата за решаване на проблемите им и тяхното бъдещо развитие“, заяви кметът на Сливен инж. Кольо Милев.

Комплексът от услуги за деца в конфликт със закона включва Център за интензивна социално-възпитателна подкрепа, Наблюдавано жилище и Преходно жилище.
Сливен е домакин на Комплекса от услуги за деца в конфликт със закона, защото в града се намират единствените в страната затвор за жени и поправителен дом за девойки. На територията на община Сливен е и един от двата действащи в страната Социално-педагогически интерната (СПИ), в който деца на възраст от 8 до 18 г. изтърпяват възпитателна мярка.

По данни на НСИ през 2014 г. в Сливен е имало 206 деца с наложени възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

236 деца са преминали през Детска педагогическа стая за извършване на статусни нарушения (т.нар. „противообществени прояви“ като бягство от дома, скитничество, просия, проституция), а 197 деца са извършили престъпления.