Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” - Шумен
Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” - Шумен / dariknews.bg

Национална конференция с международно участие „Библиотеката - проекции във времето” и изложба  „Българската история в художествено слово и образ”, Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” ще отбележи 95-годишнината от основаването на Шуменската библиотека.

Форумът ще се състои на 5 и 6 октомври и ще бъде осъществен в две секции – „Исторически ретроспекции” и „Модерни трансформации”, поставящи акцент както върху традициите, така и върху възможностите и перспективите пред библиотечната институция. С доклади във форума ще се включат Софийски университет „Св. Климент Охридски”; Мелитополски университет „Богдан Хмелницки” в Украйна, Университет „Александър Йоан Куза” в Яш, Румъния, Регионален исторически музей – Шумен, Централна библиотека „М. Ю. Лермонтов” в Мелитопол, Украйна; сръбските библиотеки „Детко Петров” в Димитровград и Народната библиотека в Пирот, Столична библиотека, както и регионални, читалищни и училищни библиотеки в страната.

Съпътстваща проява на форума е изложбата „Българската история в художествено слово и образ”, организирана от домакините. Експозицията представя знакови личности и събития от историята на Първото и Второто българско царство, от епохата на националноосвободителните борби и Българското възраждане и следосвобожденска България до Съединението от 1885 г. чрез художествени колажи от произведения на българската литература, живопис и иконопис, произведения на художествената миниатюра, на скулптурата, архитектурата и художествената фотография.

Във връзка със събитията на 5 и 6 октомври от регионалната библиотека съобщиха, че на 5 октомври  библиотека ще работи с читатели до 12.00 ч., а на 6 октомври ще бъде затворена за тях във връзка с провеждането на Националната конференция.