Младата шуменка е поела по пътя на един занаят, който носи наслада за устата, но и радост за окото - шекерджийството. А всичко започва почти на шега.
Пепи Петкова случайно взима от своя позната захаросана ябълка. Така без да подозира се докосва до едно изкушение, което ще промени живота й.
Влюбих се в този вкус - комбинация от сладко и кисело, беше много вкусно. Затова реших да се пробвам и да го направя вкъщи сама, обяснява тя.
Нейната позната й дала основни насоки, но Пепи посетила и друга майсторка на захарни пръчици. Така - със събраните съвети се впуснала в шекерджийския занаят.
Видя ми се невъзможно в началото, но аз съм упорита и с проба-грешка - се научих, казва тя и си признава, че обаче отнело известно време.
След като се овладяла основата Пепи се записала в Националната камара на занаятите. Майстор от Габрово й показал всички тънкости и официално Пепи била "цанена" за калфа. А от няколко месеца вече е и майстор.
Така тя се включва в различни занаятчийски панаири и изложения, където показва красотата на автентичните захарни деликатеси.
Този уикенд е в Бургас, където участва в Международно занаятчийско изложение. В него са поканени само 10 майстори от България, сред които попада и младата шуменка със своите захаросани ябълки и петленца.
Рецептата за класическите захарни петлета е проста - захар и вода. Това ги прави и изключително дълготрайни - близо година може да се консумират.
В тях няма консерванти, но и няма какво да се развали, обяснява Пепи.
Въпреки че изглежда на пръв поглед лесно шекерджийството отнема доста време. Така няколко захарни петлета "искат" няколко часа работа. Трудоемкостта обаче не отказва Пепи, тъй като тя има друг стимул.
Моят труд ми носи най-вече усмивката на децата. Това, че подскачат от радост, когато си вземат нещо. Когато отида на изложение за няколко дни, те идват всеки ден едни и същи деца и искат да опитат всичко - това ми доставя удоволствие, казва младата майсторка на сладки изкушения.
Въпреки че трябват много труд и упоритост, според Пепи занаятите имат бъдеще и трябва да се пазят.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.
Пепи Петкова случайно взима от своя позната захаросана ябълка. Така без да подозира се докосва до едно изкушение, което ще промени живота й.
Влюбих се в този вкус - комбинация от сладко и кисело, беше много вкусно. Затова реших да се пробвам и да го направя вкъщи сама, обяснява тя.
Нейната позната й дала основни насоки, но Пепи посетила и друга майсторка на захарни пръчици. Така - със събраните съвети се впуснала в шекерджийския занаят.
Видя ми се невъзможно в началото, но аз съм упорита и с проба-грешка - се научих, казва тя и си признава, че обаче отнело известно време.
Пепи Петкова, личен архив
Така тя се включва в различни занаятчийски панаири и изложения, където показва красотата на автентичните захарни деликатеси.
Този уикенд е в Бургас, където участва в Международно занаятчийско изложение. В него са поканени само 10 майстори от България, сред които попада и младата шуменка със своите захаросани ябълки и петленца.
Пепи Петкова, личен архив
В тях няма консерванти, но и няма какво да се развали, обяснява Пепи.
Въпреки че изглежда на пръв поглед лесно шекерджийството отнема доста време. Така няколко захарни петлета "искат" няколко часа работа. Трудоемкостта обаче не отказва Пепи, тъй като тя има друг стимул.
Пепи Петкова, личен архив
Въпреки че трябват много труд и упоритост, според Пепи занаятите имат бъдеще и трябва да се пазят.
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.