Древна монета, намерена при разкопки край Търговище, доказва неоткрита досега монетарница
Древна монета, намерена при разкопки край Търговище, доказва неоткрита досега монетарница / Борислав Курдов
Древна монета, намерена при разкопки край Търговище, доказва неоткрита досега монетарница
81105
Древна монета, намерена при разкопки край Търговище, доказва неоткрита досега монетарница
  • Древна монета, намерена при разкопки край Търговище, доказва неоткрита досега монетарница

Първите интересни находки от тазгодишните разкопки на средновековния град Мисионис край Търговище представи пред журналисти проф. Николай Овчаров. Най-значими засега, според археолога, са монетите, сред които има и две уникални по рода си. Медна монета на цар Иван Александър показва връзките на Мисионис с Черноморието. Според нумизмата проф. Константин Дочев от филиала на Археологическия институт във Велико Търново, тя не е сечена в Търново, а в неизвестна досега монетарница между сегашните градове Добрич и Варна. Тя е единствената засега такава открита монета, макар че Иван Александър е прочут с монетосеченето си. От непозната монетарница в Североизточна България е и откритата сребърна монета на цар Георги Тертер, имитация на венецианските монети от това време. По думите на проф. Овчаров, монетите, които излизат от разкопките потвърждават търговския характер на Мисионис и връзките му с околните центрове. Мисионис през 13-14 век е основната крепост, която контролира пътя между Варна и столицата Търново. Което от своя страна говори за това, че оттук са минавали и стоките от морската столица към вътрешността на страната.
През тази година за разкопки на хълма ще бъдат вложени 50 000 лв., 30 000 от които са от общинския бюджет, а останалите са осигурени от местни спонсори. Кметът на Търговище д-р Красимир Мирев оцени като изключително значим туристическия обект, който привлича все по-голям брой посетители.
Ръководителят на археологическите разкопки на Мисионис Ангел Конаклиев разясни в детайли какво всъщност се върши сега там и какво още трябва да се направи в тазгодишния сезон. Най-често се разкриват сгради, но те са силно разрушени. Това, което сме намерили досега, ни дава основание да смятаме, че сме попаднали на нов храм - пети поред, за който все още не се знае дали е от Средновековието или от Античността, каза Конаклиев. „Самото наличие на тази сграда, ни дава основание да променим името на обекта и от „Тайнствения град Мисионис" да стане „Свещения град", толкова много са култовите сгради концентрирани тук", на шега коментира археологът.
Материалите, които излизат при разкопките са от същия порядък както през миналата година - монети от късен Рим и Античността, както и предмети на бита. Сред находките има и една изцяло запазена глинена лампа, местна изработка с красива дръжка и стилизирани гроздове отстрани, датирана от 5-6 век. Има и нагръдна икона с лика на Богородица, вероятно от 10-11 век. Предстои тази икона да бъде занесена в лаборатория в Кърджали, където да бъде почистена от наслоеното олово и след това да станат ясни подробности около нея. Очаква се това да хвърли светлина върху периода от който е, тъй като засега той не е добре познат на археолозите, каза проф. Овчаров. Намерено е било и парче от стъкло, с което е била инкрустирана вероятно рамката на по-голяма икона. Нова находка е и каменна брадвичка, която според археолозите навярно е привнесена тук, вероятно от Поляница, тъй като подобни са откривани и там. Друга любопитна находка е рибарска кука, за улов на големи риби, вероятно речни. Това е интересно за нас, но не е ново, тъй като още при първите разкопки проф. Димитър Овчаров е попадал на такива предмети, припомни Конаклиев. Наличието на този тип артефакти може би ще ни насочи към размисли, че тогава Врана е била значително по-голяма и по-пълноводна, смятат археолозите.
Към момента на Мисионис работят общо 30 души, които през юли и август концентрират работата си освен в крепостта, също и в подножието, за което се допуска, че ще разкрие по-ранен етап на съществуване, вероятно в късноримския период. Находките от разкопките на Мисионис са изложени в сградата на Археологическата експозиция. Освен това тази година с няколко предмета участва и в националната изложба на археологическите находки в София. Според проф. Овчаров, ако мащабните работи, които се вършат от две години насам, след още две-три години с подобни разкрития и резултати - туристическият поток ще тръгне по-усилено нагоре към хълма.