Всички мостове над река Дунав събрани в албум и изложба
Всички мостове над река Дунав събрани в албум и изложба / Арт център

Унгарският културен институт ще представи в Русе поредната уникална изложба, създадена с много въображение, труд и амбиция. „Мостовете на Дунав” на фотографа Петер Дюкич е вълнуваща разходка от Шварцвалд до Черно море. Експозицията от 33 пана ще бъде открита в Арт Центъра до болницата тази вечер 18.30 часа, от директора на Унгарския културен институт Тошо Дончев.

В продължение на 2 години унгарецът Петер Дюкич снима всички 342 мостове на река Дунав, включително тези по плавателните странични ръкави. Някои фотографии са правени от въздуха, други от водата и от сушата. Първата изложба на автора с тази обширна тема е по време на Международната конференция за Дунавската стратегия.
Целият труд на Дюкич е събран в албум, съдържащ 962 снимки, публикуван на немски и унгарски език. Съавтори и редактори на подробната информация за всеки от обектите са инженерите и специалистите по мостове д-р Херберт Трейгър и д-р Ерньо Тот. Това е първата книга в света, която образно и подробно показва всеки един от мостовете на река Дунав със снимки и обяснения.

Фотографът Петър Дюкич в своята страница в интернет споделя: „Какво означават мостовете за мен? Мостът не е само материал и структура. Мостът означава желание за пресичане, мечтата на дизайнера, находчивостта и трудът на конструктора. Законите на природата, съчетани с науката и с професионализма. Съдържат както топлината на лятото, така и дъха на зимата, който те кара да настръхваш. Те участват в наводненията и в сушите, в утринната песен на птици и в проблясването на светкавица. Съдържат в себе си техниките на старите майстори и новите технологии, които се постигат лесно или след упорита работа. Новостите винаги са необходими, защото всички нови мостове са различни.” За Петер Дюкич Мостовете са силни метафори. Той е уверен, че басейнът на река Дунав може да бъде регионът, който ще поведе цяла Европа към положителни промени."