Областният управител не прие проекта за план-прием на Инспектората
Областният управител не прие проекта за план-прием на Инспектората / Областна администрация

Областният управител върна проекта за държавен план-прием на Регионалния инспекторат по образование

Това стана на редовното заседание на Областната комисия по образование, младежки дейности и спорт. Крайният срок за внасяне на проекта на РИО – Русе в Областна администрация е 12 ч. на 28 януари, тъй като следващото заседание на комисията е предвидено за 29-ти /вторник/.

Причините за решението, което бе гласувано с мнозинство от присъстващите членове на комисията, бяха несъответствието на мотивите на Комисията на инспектората с нейното предложение за план-прием на държавните и общински училища от областта, както и настояването на Областния управител план-приемът да се хармонизира с потребностите на бизнеса от кадри. По думите на Бурджиев това се прави с оглед окончателното приемане на решения от Областната комисия по заетост и последващото изпращане на плана до МОМН.

В рамките на днешния работен ден (до 17 ч.) Бурджиев изиска от инспектората да представи в Областна администрация и информация за предложенията на директорите на държавните и общински средни училища, в които се осъществява държавен план-прием за 2013/2014 г., както и информация за приема след 7-ми и 8-ми клас в общинските училища, в това число за профилираните и непрофилирани паралелки.

Областният управител настоя да бъдат включени и анализите, коментарите и позицията на инспектората, като освен в табличен вид, РИО следва да предложи и интерпретация на тенденциите, видни от таблиците.

В рамките на заседанието Кремена Калчева от Дирекция „Регионална служба по заетостта” изнесе информация за потребностите на обществото от кадри от гледна точка на професионалните обучения извън системата на образованието. Според данните на дирекцията туризмът, шивашката индустрия и мебелното производство са сектори, които продължават да са търсени и от потенциалните кадри (ученици), и на пазара на труда. Съвсем различна обаче е ситуацията в области като металообработване, металургия, електротехника, текстил, облекло, хранително-вкусова индустрия и най-вече в сектор строителство, където осезаемо липсват кадри, но и желаещи за такива професионални направления по-скоро няма.