НЗОК задлъжня и към джипита, и стоматолози
НЗОК задлъжня и към джипита, и стоматолози / БГНЕС, архив
Ръководството на Националната здравноосигурителна каса обсъжда две от предложенията, изпратени от Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен след провеждането на работна среща по проблемите на болничните заведения на тема: „Обсъждане на мерки за подобряване на здравеопазването в област Разград и на въпроси, относно финансирането на болничните заведения в областта“. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
Дискусията, инициирана и ръководена от Областния управител Гюнай Хюсмен, се проведе на 6 юни, в нея участваха представители на институции и организации от сектор здравеопазване в област Раград: ръководителите на РЗОК-Разград и РЗИ-Разград, управителите на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ АД, гр. Разград и МБАЛ„Исперих“ ЕООД, директорът на ЦСМП-Разград, както и председателят на Регионалната структура на сдружението на общопрактикуващите лекари в България, както и заместник областните управители на област Разград Нурие Црънгалова и Евгени Драганов.
Дискусията завърши с оформянето на шест предложения, които целят да подобрят здравеопазването в област Разград по отношение на финансирането на болничните заведения на територията на областта. Предложенията заедно с доклад от провеждането на срещата бяха изпратени до Председателя на Комисията по здравеопазване в 44-тото Народно събрание д-р Даниела Дариткова и Министъра на здравеопазването д-р Николай Петров. От МЗ предложенията на г-н Хюсмен са препратени към НЗОК по компетентност.
В писмо до Областния управител на Разград управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев детайлно обсъжда предложенията, като за две от тях става ясно, че съществува възможност да се реализират. Според проф.д-р Плочев може да бъде обект на промени в нормативната база на НЗОК за следващ бюджетен период предложеният регламент за заплащане на изработената от лечебните заведения за болнична помощ над утвърдените стойности в случай, че преминалите здравноосигурени лица в болниците не надвишават броя на преминалите пациенти през предходната година с 10%. Предложението от дискусията в Разград „частните болници да не избират само най-изгодните клинични пътеки, а да поемат целите пакети в определени направления“ пък вече е обект на бъдещи обсъждания за промяна в законовата и подзаконовата нормативна база, която НЗОК стриктно спазва – съобщава в писмото си проф.д-р Плочев. Останалите предложения от дискусията на представителите на здравния сектор в област Разград са неприложими с оглед съществуващата нормативна база – става още ясно от писмото от управителя на НЗОК.