С научна конференция и три изложби отбелязват 130 години музейно дело в Разград
С научна конференция и три изложби отбелязват 130 години музейно дело в Разград / netinfo
С научна конференция и откриване на три изложби Регионалният исторически музей в Разград отбелязва 130 години от началото на археологическите разкопки и на музейното дело в областния град.
Честването ще е в четвъртък, 5 октомври – обявиха част от музейните работници – Галена Радославова, Нели Николова, Димитър Петков, Иво Стоянов и Виктор Костадинов. След пенсионирането на доскорошния директор Иван Иванов преди близо месец, все още няма назначен временен или постоянен негов наследник, затова петимата представиха програмата за отбелязване на значимия юбилей.  
Конференцията под надслов „Културно-историческото наследство – памет за бъдещето“ се открива в 10,30 ч. в конферентната зала на Интерактивния музей. Неин научен ръководител е проф. д.и.н. Диана Гергова, а първият доклад, озаглавен „130 години археологически проучвания в Разградско“, е на магистър археолог и главен уредник отдел „Археология“ Галена Радославова. След него участниците в конференцията ще поднесат венец пред паметника на основоположника на археологическите проучвания в региона Анание Явашов. В часа на откриване на конференцията ще бъдат открити за посетители и три изложби – от най-новите открития в Абритус и на златното монетно съкровище в Интерактивния музей и на Златния Пегас в сградата на Историческия музей. Изложбите ще бъдат отворени от 10,30 до 13,00 ч., тъй като златните експонати трябва да се приберат в банков трезор, само прибирането една по една на монетите отнема 3 часа – обясниха историците.
Научната конференция е разделена в две секции – „Археология“ и „История и етнология“. Първата е с модератор проф.д.и.н. Диана Гергова, докладите в нея са 21. Те обхващат различни исторически периоди – праисторическа, тракийска, антична и средновековна епохи, има и доклади на нумизматична тема, а също и епиграфски. Панел „История и етнология“ е с модератор доц.д-р Джени Маджаров, заседанието ще е в конферентната зала на хотел „Лес“. Маджаров е познато име в научните среди, но не толкова познато за разградчани, макар да е родом от Разград. Той е ръководител на катедра „Етнология“ в СУ“Св. Климент Охридски“, магистър по унгарски език и литература и магистър по етнография при университет в Будапеща. Докладите в тази секция са 24.
В конференцията участват учени от СУ“Св. Климент Охридски“, НАИМ към БАН, Археологическия музей във Велики Преслав, Великотърновския университет и музеи от цялата страна.