/ БТА
Италианските власти евакуираха 1000 души в областта Емилия-Романя, след като река Сенио преля от коритото си в района на град Кастел Болонезе, близо до Равена. Водата е стигнала централните части на града, съобщиха местните власти, цитирани от италианската новинарска агенция АНСА.

От района на Равена са евакуирани още 800 души, а 165 бяха принудени да напуснат домовете си в близост до град Болоня и прекараха нощта във временни убежища, осигурени от общините.

Местните власти призоваха жителите на областта да стоят на горните етажи на домовете си, като се запасят там с вода, храна, лекарства, основни продукти, телефони и батерии.

През май 2023 г. област Емилия-Романя беше засегната от наводнения и свлачища поради поройни дъждове, при които загинаха 15 души, а нанесените щети са за милиарди евро.

Най-критично е положението с реките Ламон, Марцено и Сенио в района на Равена. Прелелите водни потоци засега не са засегнали големи градски центрове, съобщават местните власти.

Движението на влакове в областта беше преустановено през нощта на някои места поради влошеното време и риска от преливане на реките, съобщи италианската железопътна компания „Трениталия“. Около седем линии на високоскоростни и междуградски влакове бяха отменени, а маршутите на други 11 бяха ограничени.

Училищата в четири провинции на област Емилия-Романя остават затворени.  Властите призовават жителите да не предприемат ненужни пътувания в рисковите райони.

Тежките метеорологични условия засегнаха и други италиански области, включително Марке. Река Аспио преля в град Анкона и изолира цели райони в града.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА