/ iStock/Getty Images
Още двама души в Черна гора се разболяха от Ку-треска, която от седмици засяга животновъдните ферми в околностите на Никшич и Даниловград, съобщи Институтът за обществено здраве, цитиран от портала Виести. Новорегистрираните случаи са при лица, които са професионално изложени на причинителя на това заболяване. С това общият брой на заболелите от Ку-треска тази година става десет.

Ветеринарните служби в Черна гора са евтаназирали досега 103 болни крави. Още 30 чакат да бъдат евтаназирани, а по прогнози болните може да са над 200, съобщиха от Службата за безопасност на храните, ветеринарно-медицински и фито-санитарни дейности.

От началото на заразата в Черна гора голям брой заразени говеда са евтаназирани, а еколозите предупреждават, че голям брой крави все още не са умъртвени, тъй като няма подходящи места за погребване на труповете им, така че инфекцията се разпространява и сред здрави говеда.

Еколозите твърдят, че "заразата се е разпространила сред добитъка, тъй като са били необходими повече от 20 дни, за да бъдат умъртвени и правилно погребани тези говеда, тъй като Черна гора няма нито инсинератор, нито гробище за добитък, където да се изхвърлят труповете на животни.

Черна гора няма подходящо депо или съоръжение за безопасно унищожаване на останките от мъртви животни, въпреки че Световната банка одобри заем от 15 милиона евро за изграждането му преди четири години, отбелязва агенция Бета.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светла Митева/БТА