Бранимир Мичев
Бранимир Мичев / netinfo
Две ефективни присъди постанови Районен съд-Разград по делото срещу хирурга д-р Бранимир Мичев и Борис Пенев от Кубрат. Наказанието за бившия съдебен заседател е по-голямо – 4 години и 6 месеца, а за лекаря е 3 години и 6 месеца, и двете санкции ще се изтърпяват при общ режим. Наказанието е около средния размер, Районна прокуратура е удовлетворена от присъдата и няма да я протестира – обясниха от институцията, доволен бе и защитникът на потърпевшата страна в процеса.
От Апелативна прокуратура-Варна уточняват, че д-р Бранимир Мичев бе признат за виновен и по двете обвинения на Районната прокуратура в Разград – за измама, извършена като продължавано престъпление и за подбуждане на вещо лице да даде невярно заключение по медицинска експертиза. Съдът призна за виновен и съучастникът му Борис Пeнев за измама, при която се представял за длъжностно лице – съдебен заседател в период, в който вече не е бил такъв.
Осъденият лекар работел като хирург в хирургичното отделение на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Разград. Вторият подсъдим – Борис Пенев, бил управител на охранителна фирма от Кубрат. Двамата подсъдими като съизвършители измамили Сюлман Писанцалъ от Цар Калоян - баща на осъден, у когото възбудили и поддържали заблуждение, че срещу 10 600 лева, които ще платят на съдии, прокурори и фелдшера на ареста, ще изкарат сина му на свобода и ще отложат изтърпяването на ефективното наказание. При извършване на измамата с цел имотна облага подсъдимият Борис Пенев се представял за съдебен заседател, въпреки че през този период той не е бил вписан в списъка със съдебни заседатели на Разградския окръжен съд.
Въпреки дадените 10 600 лева от бащата на осъдения, д-р Бранимир Мичев отишъл в град Цар Калоян на 21 ноември 2014 г., където живеело семейството на осъдения Синан Писанцалиев. Пред баща му той заявил, че е извършен преглед и е уредено приемането на Синан в болницата. След престоя в болницата подсъдимият лекар обещал да го освободи за домашно лечение, за което поискал още 5000 лева.
Бащата на осъдения Синан обаче отказал да даде още пари и това е причината престъплението да остане недовършено. Д-р Бранимир Мичев е подсъдим и за подбуждане към престъпление на вещо лице да даде невярно заключение по назначената от Районна прокуратура в Разград съдебномедицинска експертиза. С нея трябвало да се установи здравословното състояние на осъдения Синан Писанцалиев. В разговори с вещото лице д-р Диана Василева Мичев поискал да бъде вписана несъществуваща диагноза на осъдения, с което той да избегне изтърпяване на наказанието си в затвора.
Срещу осъдения д-р Бранимир Мичев се води и друго дело за измама на негови пациенти, което е насрочено за разглеждане утре, 19 септември 2017 г., в Разградския районен съд.
Днешната присъда на Разградския районен съд подлежи на обжалване и протест пред Окръжния съд в Разград.