/ IStock
Заедно с общински служители са обвинени за неправомерно усвояване на финансови средства от субсидии за градския транспорт
Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми двама собственици на транспортни фирми в Пловдив, за извършване на документни измами в големи размери, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Повдигнати са обвинения и на трима служители от община Пловдив, както и срещу един от община Асеновград за престъпления по служба.

Установено е, че от 2016 г. до 2021 г. на двете транспортни фирми, извършващи вътрешноградски автобусни превози, били отпускани средства за подпомагане от общинския и държавния бюджет. Тези пари били получавани от превозвачите въз основа на документи, в които те удостоверявали, че работят на загуба - имало спад на пътникопотока, спад на продажбите на билети, както и на база изготвени пътни листове с данни, които не отговаряли на изминатия пробег от автобусите, т.е. от посочените по-горе търговски дружества било декларирано по-голямо пропътувано разстояние от действителното, се казва още в съобщението на прокуратурата.

Всички транспортни фирми от Пловдив се включват в националното шествие

Според събраните доказателства, обвиняемите служители от общините Пловдив и Асеновград не са изпълнили служебните си задължения. Те не са извършили необходимия контрол и проверка на представените документи и по този начин не са установили, че данните в тях не отговаряли на истината и двете транспортни фирми не работели на загуба. По този начин двете общини били ощетени с милиони левове.

Служители на ДАНС и отдел "Икономическа полиция" - Пловдив са извършили претърсвания и изземвания в офиси, ползвани от дружествата. По делото са разпитани свидетели, иззета е огромна по обем документация и други веществени доказателства, предстои да бъдат назначени експертизи и да бъдат анализирани данните от събраните материали.

Спрямо обвиняемите са определени мерки за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 20 000 лева, а на останалите четирима - мярката от по 5 000 лева.

Действията по разследването продължават.
 
БТА