Синята зона влиза на следващата сесия?
Синята зона влиза на следващата сесия? / Dariknews.bg

Готовият доклад за синята зона трябва да бъде внесен за гласуване на общинската сесията, която ще се проведе в края на месеца. Това заяви в ефира на Дарик радио зам.-кметът по обществения ред и сигурността Руси Панчев. Ако това не се случи през март, предложението ще бъде гласувано на априлските сесии, уточни той. Целта ни е синята зона да е елемент от политиката на общината, защото твърде много общински обекти са отдадени на концесия, заяви Панчев.

Общинският съветник Едуард Сарафян обаче отбеляза, че докладът не е добре изготвен, защото разходите само за заплати на служителите, които ще обслужват паркоместата, ще бъдат 1 149 000 лева на година. Като се добавят амортизационни и горива, разходната част дори ще надхвърли приходната, което според концепцията е 1 292 000 лева, смята Сарафян. Първоначалната инвестиция обаче ще бъде минимум 900 000 лева, което означава, че дори да има някакъв реален приход на година, той няма да е повече от 145 000 лева.

Според доклада на община Пловдив приходите от такси за паркоместа в „Синя зона" ще бъдат 1 550 000 лева на година. Изчислението е на база 50% запълняемост на общо 2446 паркоместа, предвидени в проекта за зоната. Ако вземат цифрите от доклада на общината, означава, че инвестицията ще се покрива повече от 6 години. При поемане на тази дейност от частен инвеститор, общината няма да има разходи, а само чисти приходи, категоричен бе Сарафян.

Областният управител на Пловдив Иван Тотев бе категоричен, че каквито и реформи да се правят, те трябва да решат проблема с паркирането на гражданите. Според него пътят, по който общината е поела, е правилен и напълно подкрепя действията й. Тотев обаче изрази съмнение относно времето, в което синята зона ще бъде обособена. Губернаторът е на мнение, че в мандата на това управление няма да бъде реализиран този проект, защото капацитетът на общината е недостатъчен.