В община Карлово ще бъде обявено бедствено положение
Продължава борбата с огъня в страната. На някои места пламнаха нови пожари. А в община Карлово ще бъде обявено бедствено положение.

Ето каква е обстановката по области:

enlightenedОбласт Пловдив:

Очаква се а бъде обявено бедствено положение в община Карлово заради пожарите, съобщиха от Областната администрация в Пловдив.

Тази сутрин кметът на Карлово Емил Кабаиванов е отправил такова искане. В момента общинската администрация уточнява какви територии са засегнати от огъня и ще бъде издадена заповед на областния управител.

Отправили сме искане за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Това каза за БТА кметът на Карлово Емил Кабаиванов. По думите му пожарът там продължава, като администрацията е взела охранителни мерки огънят да не навлезе в село Пролом. "Очаква се областният управител да прецени и евентуално да обяви частично бедствено положение следобед", допълни кметът.

Удължено е частичното бедствено положение за община Калояново, което беше обявено във връзка с пожара край селата Песнопой и Иван Вазово. Там огънят е потушен, но от вчера гори пожар край село Отец Паисиево. Областният управител проф. Христина Янчева в момента е на мястото.

По думите ѝ в гасенето участват над 200 души - пожарникари, военни, горски служители и доброволни формирования от София, Пловдив, Калояново и Родопи, както и граждани.

"Пожарът край Отец Паисиево прехвърли над 9000 декара площ и обхваща все повече горски масиви", каза областният управител. Огънят към населеното място Отец Паисиево е овладян, но пожарът е на три фронта и застрашава карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор. Според кризисния щаб основната задача днес е да се правят просеки и да не се допусне огънят да достигне селата.

Военен хеликоптер също се включи в гасителните действия.

Огнена стихия: Нови пожари пламнаха у нас (СНИМКИ)

enlightenedОбласт Стара Загора:


Основната задача е да защитим този периметър, който по приблизителни данни е около 12 километра. Това каза пред журналисти началникът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Стара Загора старши комисар Стоян Колев по повод пожара, който вече трети ден бушува северно от града.

Той припомни, че вчера сутринта имаше шест огнища на пожара, които бяха сведени само до едно. „Днес имаме няколко тлеещи огнища, но нямаме пламъчно горене. Снощи по средата на северния участък, който е приблизително 4 километра, имахме излизания извън периметъра на малки места, но с екипите те бяха потушени“, посочи огнеборецът. И обясни, че около един часа е правена подсилваща просека с булдозери от „Мини Марица-изток“. На терен днес ще бъдат около 12 екипа.

„И през нощта имаше цяла нощ дежурства на доброволци, екипи на пожарната и Държавно горско стопанство“, каза и Николай Диков, секретар на община Стара Загора
„Имаше самозапалвания на различни зони, които веднага бяга овладявани.

Все още има огнище, което тлее. Работата ще продължи през целия ден, а през нощта ще има дежурства“, посочи той. Диков изказа благодарност към всички, които се включиха в потушаването на огнената стихия. “Множеството хора, които дойдоха, ни дадоха възможност да направим организация и да сменим хората, които са тук вече няколко дни“, допълни той. 

"Важното е, че ще работим в периметър", каза Диков. По думите му не се е допуснало рарзрастване, дори във вчерашния ден, в който е имало изключително критични ситуации заради силни пориви на вятъра, постоянно смяна на посоката му. Огънят е вървял в различни посоки.

Това, което от пожарна безопасност направиха като предварителен план и организация, се изпълнява и не се допусна пожарът да излезе от този периметър, допълни той. 

Припомняме, че пожарът лумна в понеделник около 15:30 часа. По пътя си той изпепели една постройка. На 16 юли с пламъците се бориха и два хеликоптера.

enlightenedОбласт Ямбол:

Пожарът в района на боляровското село Горска поляна е ликвидиран, но гори гориста местност в посока Воден и Малко Шарково. Това каза пред журналисти началникът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Кольо Гяуров.

В ранния следобед на 16 юли в землището на пограничното село горяха около 3000 декара сухи треви и храсти. През цялата нощ на място останаха десет екипа на противопожарните служби от Ямбол, Сливен и Бургас, прокарани са просеки за да се ограничи разпространението на огъня.

Кметът на община Болярово Христо Христов обяви частично бедствено положение. От огъня са засегнати няколко необитаеми къщи в землището на Горска поляна, унищожени са кошери, селскостопански постройки и масиви с различни видове насаждения.

Към момента няма опасност огънят да засегне газокомпресорната станция "Странджа" в близост до границата с Турция.

enlightenedОбласт Велико Търново:

Напълно е потушен пожарът в и около свищовското село Ореш. Има пострадал доброволец, който е откаран в болница. Материалните щети са значителни. 

7 противопожарни автомобила и десетки доброволци гасиха пожара, тръгнал от клетка на мобилен оператор. Огнеборци дежуриха и през нощта в Ореш, като пожарът е напълно ликвидиран. Щетите са големи и тепърва ще се описват и оценяват, посочи за БНР кметът на Ореш Любомир Иронов.

"Две къщи изгорели - едната обитаема, другата е необитаема, и много селскостопански постройки. Има и животни, които са изгорели. Една кола на момчетата, които помагаха да гасят, изгоря.

Потушен е пожарът в Свищовско, пострадал е доброволец

Клетката на А1 изгоря. Има едно момче, което е пострадало, и е откарано в болница в Плевен, от доброволците е. Има и няколко човека, които бяха евакуирани от къщите, за да не пострадат".

Няма яснота какво е състоянието на пострадалия доброволец от селото, който се е включил в гасенето неподходящо екипиран. Тепърва ще се изяснява причината за пожара в Ореш.

Още 9 пожара в региона и основно в Свищовско гасиха огнеборците вчера. Спасени са десетки сгради, 120 декара с посеви и 315 дка гори.

enlightenedОбласт Кюстендил:


На 16 юли е възникнал пожар в иглолистна гора в района на село Ваксево, съобщиха от полицията в Кюстендил. Огънят се разпространява в посока на селата Тишаново, община Невестино и Фролош, община Кочериново.

Изпратени са екипи на Районните служби за пожарна безопасност от Кюстендил и Рила, екипи на горските стопанства "Невестино" и "Рилски манастир". Пожарът е локализиран на площ от около 100 дка. Пожарогасителните действия продължават.

Районът е труднодостъпен. От юг и запад се гаси на ръка, в потушаването му участва и местно население. Сигналът за възникването на пожара е от 19:00 снощи, причините не са установени. 

Продължава доугасяването  на пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на с. Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, община Кюстендил. Пожарът е локализиран на площ около 650 дка.

На място работят екипи на противопожарната служба, на Горското стопанство и Регионалната дирекция по горите в Кюстендил. Четири други пожара са гасили вчера екипи на районните служби на територията на областта. Единият е причинен от късо съединение, а другите - от небрежност.

Щети не са допуснати. Спасени от опожаряване са две сгради в бившия стопански двор на с. Яхиново, община Дупница и фургон в частен имот в Сапарева баня.

enlightenedОбласт Благоеврад:

Пожарът, който се развива в Огражден планина в Северна Македония, е ограничен на българска територия, за момента извършваме само наблюдение по периметъра, нови навлизания на наша територия няма.

Това каза директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) в Благоевград комисар Валентин Василев. На място дежурят три противопожарни екипа и около 15 горски служители. 

"С радост мога да кажа, че на място от македонска страна се забелязва и летателна техника, която работи да гаси пожарите, а и наземни екипи също от македонска страна ликвидират пожара на тяхна територия", каза още комисар Василев.

Рискът при пожар е винаги висок, факторите, които влияят върху един пожар, са основно метеорологични, каза в отговор на журналистически въпрос директорът на пожарната в Благоевград, но успокои, че за момента екипите се справят и ситуацията е овладяна. 

"Обстановката в цялата област е усложнена, но за момента се справяме, благодарение на усилията на служителите на Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП), областната администрация и на кметовете на общините, тъй като тяхното съдействие е незаменимо", каза още комисар Василев.

При пожара в Огражден планина съдействие на пожарникарите са получили от Община Петрич, откъдето е изпратена тежка техника за изграждане на минерализована ивица, с цел недопускане на пожара на българска територия. 

enlightenedОбласт Хасково:

Равносметка за нанесените поражения,
 причинени от огнения яд в Хасковско, е стотици изгорели декари площи, съобщиха от Областна администрация.

В Ивайловград унищожените площи са 8000 дка смесена гора. Изгорели са 5 обитаеми и 5 необитаеми къщи. В община Тополовград пожарът е унищожил 7 000 дка площи. В село Срем изгоряха 3 къщи и 2 леки коли.

Адът в Свиленград, с който дни наред пожарникари и доброволци не спряха денонощно да се борят достигна 110 000 дка от които 25000 дка горски фонд.

Равносметката след огнения ад в Хасковско: Изгорели къщи и стотици декари площи

В Сакар 10 пожарникарски автомобила обхождат терена, поради малките огнища, които до момента продължават да възникват и ненавременното им гасене може да доведе до разпространението му.

Локализиран е пожарът до село Константиново, община Симеоновград. Пожарът, който гори между Константиново и Поляново успя да достигне над 5200 дка площи, от които 4000 дка са частично изгорял горски масив.Равна Гора изхоряха 12 броя необитаеми къщи и една обитаема, една кравеферма и една стопанска постройка са напълни унищожени.

Пострадали от пожара са земеделецът причинил пожарът, младеж участвал в пожарогасенето и пожарникар. На терен остават пожарни екипи, за да следят обстановката.

enlightenedОбласт Шумен:

Десет жилищни сгради и слънчогледов блок от 300 декара са спасени от опожаряване след пожар в новопазарското село Преселка, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен. 

Сигналът за горяща къща близо до язовира в населеното място е приет на 16 юли в дежурната част на пожарната в Нови пазар.

Към адреса са насочени екипи с огнеборци. Първият екип установил на място силно развит пожар в суха растителност и храсти в изоставени дворни места на селото, които били на площ от около 40 декара. Към мястото на пожара са насочени и екипи от Шумен. 

Общо 21 огнеборци са участвали в ликвидирането на пожара, както и доброволци от селото, от Доброволното формирование в Нови пазар и горски служители от града. Унищожени са масивни складови и спомагателни постройки с обща разгърната площ от 100 кв.м.

Пожарогасенето е било на площ от 40 000 кв.м. Пламъците са ликвидирани с 43 тона вода. Няма пострадали хора. Причината за пожара е в процес на изясняване.

Огнеборци, горски служители и доброволци гасиха пожар в новопазарското село Преселка, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Ася Йорданова. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА