Прокуратурата в Пловдив наблюдава досъдебни производства за причините за възникналите пожари в земеделски земи, горски масиви и други площи на територията на три общини - Хисаря, Карлово и Калояново.

Това съобщиха от държавното обвинение. Към момента се извършват действия по разследването - разпити на свидетели, огледи на местопроизшествие и други.

Пожарът в Средна гора е напълно ликвидиран

По досъдебните производства предстои да бъдат назначени пожаротехнически експертизи, от чието заключение трябва да стане ясно какви са причините за пожарите, възникнали в периода от 8 до 12 юли тази година в землищата на с. Михилци, община Хисаря, с. Песнопой, община Калояново, и в община Карлово – в районите на Сопот и селата Христо Даново, Столетово и Розино.

Срокът за разследване е двумесечен. В продължение на четири дни пожарникари, доброволци, военнослужещи и служители на Държавно горско стопанство се бориха с пожара, обхванал около 15 хил. декара гори и равнинни площи.

Заради тежката ситуация областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева обяви частично бедствено положение в общините Калояново и Хисаря. Пожарът бе напълно ликвидиран, като през последните 24 часа не са пламвали огнища. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ирина Шопова, БТА