/ Дарик архив
Въпреки това общественичката се радва как показахме, че в градчето може да кипи културен живот
Не съм оптимист за бъдещето на Тютюневите складове и за това, че един ден община Пловдив ще стане собственик на някой от тях, коментира в ефира на Дарик радио журналистът и общественик Пенка Калинкова.

Тютюневият град става част от Европейския път на индустриалното наследство

Според нея онова, което може да се случи в полза за гражданите и гостите на града са евентуални инфраструктурни подобрения - улици, тротоари и допълнителни украси, но по думите й тези ремонти и реконструкции няма да станат през настоящата година.

Тя допълни също, че не е ясно какво ще се случи и с единствения към момента склад, в който кипят живот и дейност – този на ул. „Екзарх Йосиф“ 16, след като изтече договорът за наемането му.
 
Въпреки всичко се радвам как показахме, че там може да има културни събития, които се случват непрекъснато, включително и изложбата „Дим. Истории за тютюна“. Калинкова предложи, след като в нея е вложен сериозен финансов ресурс, експозицията да остане като музейна сбирка на Историческия или Етнографския музей.
 
По отношение на останките на ул. "Одрин" 8 - там действията се развиват в съдебните зали и в държавните кабинети. Преди време арх. Петкана Бакалова алармира, че трябва да се демонтира част от покрива на полуразруиения склад, което допълнително усложнява ситуацията, защото има опасност от самосъбаряне.
 
Зам.-кметът Димитър Кацарски увери, че онова, което местната власт е направила, е най-важното – фотограметрия, което може да позволи сградата да бъде възстановена в нейния пълен вид – такъв, какъвто е бил преди срутването ѝ.
 
Същевременно единият от двата изгорели склада на Кудуглу е обезопасен с метална конструкция.
 
В склада на ул. “Екзарх Йосиф“ 16 под наем се помещават Пловдивската опера (ет. 1), изложбата „Дим. Истории за тютюна“ (ет. 2, 3) и офисите на фондация „Пловдив 2019“ (ет. 4, 5).
 
В края на октомври миналата година НИНКН одобриха идейния проект за възстановяване на изгорелите тютюневи складове на "Екзарх Йосиф" и "Капитан Андреев", а кметът Иван Тотев каза, че общината стриктно ще следи спазването на всички показатели, за не се строят ателиета и офиси, които впоследствие да се преустройват в апартаменти.

Допълнителното усложняване на и без това нелеките процедури идва и от делата и обжалванията, които се водят между собственици и администрация.