Общината ще търси 30 млн.евро за система за управление на движението
Общината ще търси 30 млн.евро за система за управление на движението / снимка : dariknews.bg

Около 30 млн.евро ще бъдат нужни за да се внедри цялостната система за управление на движението. Това стана ясно след днешния семинар за управление и охрана на автомобилния трафик. На него присъстваха зам. - кметът по реда и сигурността Руси Панчев и председателят на общинския съвет Илко Илиев.

 Агенцията за транспортни проучвания и прогнози, която е единствената у нас с лиценз за извършване на такава дейност, представи доклад на тема „Иновации в системи за охрана и управление на автомобилния трафик в градските мрежи и управлението на пътните мрежи".

Оказа се, че агенцията разполага с немски софтуер, който се използва за трафика в много от големите европейски градове.

Програмите им работят на принципа на видеонаблюдението и симулация с реални данни за броя на превозни средства, пешеходци и градски транспорт.

Проектът предвижда минимизиране на задръстванията, повишаване на средната скорост на градския трафик с около 40 процента и намаляване броя на верижните катастрофи. Със специален чип или стикер във всяка кола до 10 секунди могат да бъдат открити издирвани автомобили и хора.

Община Пловдив има право да кандидатства със свои транспортни проекти за 50 млн. евро отпуснати от Европейския съюз. Понеже Пловдив разполага с отделен план за контрола върху обществения транспорт, сумата за внедряването на системата би била по-малка от 30 милиона евро, коментира зам. - кмета Руси Панчев.  

Според него част от решението на проблемите с транспорта включва създаването на нови пробиви, за да се разслоят автомобилните потоци, което вече се обсъжда. Нужно е и разширяването на Околовръстното шосе с новия участък Асеновградско шосе - „Скобелева майка", изграждането на подземното съоръжение „Модър-Царевец", което вече се проектира, и Северната тангента, която да свързва моста на Адата и Брезовско шосе.