Човешки череп, древни монети и гривни откриха в дома на иманяр
Човешки череп, древни монети и гривни откриха в дома на иманяр / sxc.hu

Старинни монети и вещи са открити в къщите на заловени от полицията иманяри. В понеделник на черен път между селата Старо Железаре и Паничери е бил спрян за проверка джип "Тойота Раф-4" с 36-годишен водач от Хисаря. В колата пътували още 44-годишен старожелезарец и 37-годишен хисарчанин. Те се връщали от незаконни теренни проучвания.

В джипа полицаите открили 3 детектора за метал и 3 прави лопати. Вчера при претърсване в дома на единия от хисарчаните са били намерени множество старинни монети - тракийски, византийски и римски, множество масивни гривни, фибули, апликации, 3 остриета от копия и човешки череп, който по първоначална информация е от 12 век и е бил намерен при разкопки в Калиакра.

От същото жилище полицаите са иззели още електронен микроскоп, пневматични ел. уреди за почистване и матиране на монети, електронен мини кантар, компютърна конфигурация и около 5.5 грама марихуана. В къщата на мъжа от Старо Железаре полицаите са се натъкнали също на богата колекция - множество старинни монети и метални предмети с патина и пръст по тях, 5 глинени фигури, 4 топографски координатни карти на землищата на Хисаря и Карлово и един металотърсач.