/ Дарик Пловдив
Български младежи представиха пред ООН добри практики за приобщаването на хора в риск.

младежи ООН
Дарик Пловдив


„Развиването на компетенции и умения ще позволят на младите хора да намерят смислена работа и да участват активно като граждани в демократичните общества.“ Това каза пловдивчанинът Дилиян Манолов на 57-та сесия на Комисията по социално развитие пред държавите-членки на ООН, като част от работната визита на български младежки делегати към ООН.

За бизнеса в Пловдив: Организират форум за цялостни решения и практики

В централата на ООН в Ню Йорк, българските младежи, заедно със своите чешки връстници, организираха съпътстващо събитие, посветено на приобщаващото образование за хора с увреждания. Дилиян Манолов подчерта, че промените в законодателството в България подобряват достъпа до образование.

Той даде и конкретен пример как заниманията му по актьорско майсторство са били затруднени заради неприспособената училищна среда. „В момента хората с увреждания получават по-голяма подкрепа и възможност да се впуснат в подобни начинания благодарение на промените, които бяха направени“, отбеляза той.

младежи ООН
Дарик Пловдив


Целта на събитието бе да се споделят добри практики, като след това бе представена и международната картина, свързана с приобщаващото образование за хора с увреждания. Мария Мартиньо от отдела на ООН за приобщаващо социално развитие даде международен поглед върху темата за достъпността в образованието.

Стипендиант на “Google” и „Facebook“ създаде безплатна културна карта на Пловдив

Тя представи интерактивна карта на хиляди училища по цял свят. Тези училища са индексирани по достъпност и е притеснително, че дори при държавите от ЕС има държави и региони със силно достъпни или силно недостъпни учебни заведения и места за прекарване на свободното време.

От името на българската младеж пред Комисията за социално развитие Явор Гочев подчерта нуждата страните-членки да удвоят своите усилия по отношение на предоставянето на равен достъп до качествено и приобщаващо образование, особено когато става дума за хората в риск. Дилиян Манолов призова страните-членки на ООН да припознаят приобщаващото образование като основен фактор в развитието на равни възможности за младите хора.

Пловдив в топ класация на „Файненшъл Таймс“ за най-атрактивните места за чуждестранни инвестиции

Участието на младежките делегати на сесията на Комисията за социално развитие се осъществява с подкрепата на българското Министерство на външните работи.  По-малко от 40 държави имат програми „Младежки делегат към ООН“, като българската програма е една от най-успешните в световен мащаб. Това се дължи на ползотворното сътрудничество между Министерството на външните работи на Република България и Дружеството за ООН в България.