svi6tov
svi6tov / netinfo

Бъдещи абитуриенти от ПГ по механоелектротехника в Плевен се срещнаха с представители на Стопанска академия "Д.А.Ценов" - гр. Свищов, катедра "Бизнесинформатика". За срещата информираха от учебното заведение в Плевен.

С презентация и интересен разказ пред учениците, от висшето училище представиха възможността за избор на една специалност, съчетаваща в себе си задълбочени знания по икономика, професионални знания и умения в областта на използването на информационните и комуникационните технологии за управление на бизнеса.

Подготовката на студентите, завършили специалност „Бизнесинформатика“, им позволява да анализират информационните потребности на бизнеса в различни сфери, да проектират и разработват информационни системи за неговите нужди, да разработват и внедряват софтуерни решения на бизнесзадачи и др. Формата на обучение е редовно и задочно, държавна поръчка и обучение срещу заплащане.

Размерът на семестриалните такси за обучение за всяка академична учебна година се утвърждава от Министерския съвет по предложение на Академичния съвет на Стопанската академия. Семестриалните такси за учебната 2016/2017 г. са съответно: държавна поръчка - редовно обучение 190 лв., задочно обучение – 170 лв., а обучение срещу заплащане - редовно обучение 380 лв., задочно обучение – 340 лв. Продължителността на обучението (редовна и задочна форма) за придобиване на ОКС „бакалавър“ е четири години - 8 семестъра.

Завършилите получават диплома за придобита образователно-квалификационна степен/ОКС/ „бакалавър“ по „Икономика“/“Администрация и управление“ и Европейско дипломно приложение.

Информационните и комуникационните технологии са навлезли трайно във всяка сфера на бизнеса и живота на хората и обществото. ИТ секторът в България се развива с динамични темпове, появяват се нови ИТ фирми. Глобализацията и динамиката на бизнеса увеличават търсенето на висококвалифицирани ИТ специалисти, коментират от висшето учебно заведение.