С авиофест отбелязват 100 години военна авиация
С авиофест отбелязват 100 години военна авиация / archiv.DarikNews

На 8 и 9 септември на летателната площадка Бохот - LM ще се проведе десетото юбилейно издание на Авиационния фестивал на леката, спортна и любителска авиация "Криле за всички".

Фестивалът е посветен на 100-годишнината на военната авиация и е под патронажа на кмета на Община Плевен, проф. д-р Димитър Стойков.

Почитателите на авиацията ще могат да видят около 15 делта планера, също толкова леки и ултра леки самолети и мотопарапланери, управлявани от лицензирани пилоти. На среща с журналисти, майор Илиян Иванов - председател на Авиационно Сдружение "Криле за всички" каза: „Всички ние се стремим да направим мечтите си реалност,". Той уточни, че са поканени гости от Румъния и Сърбия, очаква се евентуално и вертолет от Правец. На шоуто ще присъстват представители на авиационните учебни центрове и собственици на летателни апарати от цялата страна.

С авиофест отбелязват 100 години военна авиация
netinfo

Предвидени са и състезания с мотоделтапланери и мотопарапланери, като освен демонстративните и състезателни полети, всички желаещи ще могат да почувстват магията на летенето по време на мотивационните полети.
Целта на Авиационния фестивал "Криле за всички" е да популяризира авиационната идея сред широката общественост, да представи възможностите за летателно обучение, любителско и професионално летене с леки въздухоплавателни средства.
По време на фестивала се отдава почит на неговия основател, подполковник доц. д-р инж. Емил Петров, загинал нелепо преди няколко години.

Организатор на инициативата е Авиационно сдружение "Криле" в партньорство с ВВУБ "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, Военен Клуб Плевен, Община Плевен, Българската асоциация на леката авиация.
Домакини и съорганизатори на фестивала са и "SKY PARK" ООД и "ОЛИМПИЯ ЕЪР" ООД в лицето на Антон Георгиев и Валери Илиев, които направиха от изоставена площадка на селскостопанската авиация, авиационен комплекс за лека, спортна и туристическа авиация.

Летателната площадка се намира на 15 километра от града, край село Бохот, и разполага с 480 метра асфалтова и 600 метра грундова писта за летателни апарати до 5700 кг.

Напълно е изградена инфраструктурата към летището - хангари, офиси, конферентни зали. Съоръжението има европейска сертификация за полети и вече е нанесено на световната карта с летищата по света.
Летището е снабдено и с база за ремонт и поддръжка на авиосредства от лека авиация.

Вече има обучени и десет души в откритото миналата година училище за любители пилоти за туристическа и спортна авиация.
Идеята е след прелицензирането на училището, да започне подготовка и на пилоти на планери и на балони.