petkov
petkov / dariknews.bg
Представянето ни ще  бъде силно. В листите си предлагаме енергия,  почтеност човешко богатство. Убеден съм , че хора като ген. Михо Михо,  Кирил Цочев, като председателят на партията Константин Проданов, Марин Киров,  Мариана Тодорова и много други, ще бъдат чест за българския парламент. Някои от тях са млади, но много подготвени. За всички тях службата в полза на обществото е и кауза. Това заяви в ефира на БНТ членът на ИБ на АБВ Румен Петков ден след заседание на Националния съвет на партията.
По думите му окончателният състав на листите ще бъде готов след последна  координация между партньорите в коалиция „АБВ – Движение 21“.

„Повече от 80 процента в листите от АБВ са нови лица, малко под половината от предложенията ни са хора под 40 годишна възраст. Всички имат много силна професионална подготовка. 96 процента от  кандидатите, които партията ни излъчва, са с висше образование. Това е една енергия, която ние съвсем осъзнато и целенасочено предлагаме на обществото . Хората ясно заявиха, че има нужда от сериозни промени, които да им донесат усещане за сигурност , почтеност и публичност в правенето на политика“.

Отделно от темата Петков бе призован за коментар и по отношение на бъдещето на големите енергийни проекти на България като „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“. „Трябва да си дадем сметка, че в АЕЦ „Белене“ са 10 000 работни места, че тази централа означава нови, най-високи технологии,  които навлизат в България, че тя означава изграждането на един интелектуален потенциал и инженерна мощ, които за съжаление губим през последните години. „Южен поток“ също означава няколко хиляди работни места. Той минава през седем, осем области в страната. Седем са само общините в област Плевен, през които той преминава. Не бива да загърбваме такива проекти, които ще ни дадат не просто усещане за сигурност, а и усещане за стратегическа визия за развитие на енергийната система на Европа. За съжаление, след края на втория мандат на  президента Първанов, при Плевнелиев  ние загубихме лидиращите си позиции в региона.  Отишлият си президент Росен Плевнелиев така и не успя например,  да се види официално с македонския си колега. Оставяме настрана неадекватните ни отношения с Русия. Ние не можем да защитим националния си интерес“, посочи Румен Петков. 

Във връзка с темата той още веднъж подчерта и загубите, които страната ни търпи от абсолютно неефективните в каквото и да било друго отношение санкции срещу руската държава. „От данни на КНСБ от началото на миналата година  е видно, че само в земеделието сме загубили близо 80 милиона евро заради санкциите. Чухме и позиции от страна на няколко държави и много политици в ЕС, които твърдят, че санкциите са контрапродуктивни.  Не виждам защо и по каква причина ние, които сме най –потърпевши, трябва да бъдем флагман в борбата с Русия. Рестрикциите трябва да бъдат спрени като мярка и в двете посоки. Тези мерки са вредни и за България и за Русия и за ЕС. Кой например ще възмезди нашите загуби в селското стопанство“,  попита Петков.

В заключение Румен Петков бе призован за коментар и по споразумението за облекчаване на търговията с Канада – СЕТА. „От АБВ отдавна сме казали, че това решение е против интересите на българския производител. То крие след себе си възможност пазара ни да бъде залят от продукти, от които нямаме интерес. За съжаление представител на БСП гласува за СЕТА в ЕП, и  това е пример за двойствения стандарт, който БСП налага. В България от социалистическата партия говорят едно, в Европа друго, а в крайна сметка правят трето. От ГЕРБ също не са по-различни. За това казвам, че вариантът за редуване в управлението ГЕРБ – БСП, БСП – ГЕРБ е възможно най-вредният  за България. Решението е коалиция „АБВ – Движение 21“ , защото това означава  справедливост, публичност и борба за отстояване на националния  ни интерес“.