radev
radev / president.bg
От българското училище зависи дали България ще има достойно място в бъдещето. То се нуждае от подкрепата на институциите и местната власт, за да води България напред. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемонията по отбелязването на 110 години от създаването на Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в град Кнежа. Румен Радев посочи, че за подобряване на образователната ни система са необходими прогресивни учебни планове и програми, както и вдъхновени, отлично подготвени учители и училищно ръководство, които държат на традициите.
„Малко училища в България могат да се похвалят с такава годишнина. Всеки път, когато прекрачвам прага на българско училище, се вълнувам. Не само защото влизам в храма на знанието, това е онова магическо място, където нашите деца се превръщат в осъзнати личности, в граждани на нашата родина“, сподели пред гостите на церемонията президентът. По думите на Румен Радев, от българското училище зависи тези млади личности да излязат заредени със знания, които ще им дадат възможност да се борят с предизвикателствата на бъдещето и да се изградят като достойни граждани.

radev
president.bg

Държавният глава се обърна с думи на благодарност към ръководството на гимназията и учителския състав за това, че освен знанията, които дава,  Професионална гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ пренася вековната любов на българина към земята и преклонението към  хляба, като внедрява нови, иновативни методи на подготовка. „Вие наблягате на предметите и специалностите, които ще направят вашите ученици конкурентоспособни за бъдещето. Благодаря и за това, че получените знания и умения тук, във вашата гимназия, са на световно ниво, както и за това, че държите близка връзката между училище, бизнес и наука и продължавате да я развивате“, каза още в словото си президентът.
Държавният глава призова родителите да продължават да подкрепят училищното ръководство и училищния състав, а на учениците пожела да се  реализират по най-добрия начин в България. „Борете се за България, чиста от ГМО и пазете любовта към нашата българска земя“,  заяви в словото си пред гостите на церемонията Румен Радев.
По случай празника на Професионалната гимназия по земеделие „Стефан Цанов“ в град Кнежа президентът връчи почетния си знак на директора на училището Светлана Калапишева,

radev
president.bg

По-рано президентът проведе среща с кмета на Община Кнежа и неговия екип. Илийчо Лачовски запозна държавния глава с развитието на земеделието в района, стремежа към подобряване на образованието и създаването на възможности за привличането на млади хора в Общината.
По време на посещението си в Кнежа държавният глава разговаря и с представители на Института за царевица в Кнежа, които го запознаха със създадените от тях научни продукти в сферата на аграрната наука и земеделската практика.