Омбудсманът: Болниците не могат да останат непокътнати
Омбудсманът: Болниците не могат да останат непокътнати / netinfo
Омбудсманът: Болниците не могат да останат непокътнати
25868
Омбудсманът: Болниците не могат да останат непокътнати
  • Омбудсманът: Болниците не могат да останат непокътнати

Количеството на болниците трябва да се намалява изключително разумно, предпазливо и на базата на публични критерии, които едно болнично заведение задоволява или изобщо не достига. С тези думи омбудсманът на републиката Гиньо Ганев коментира здравната реформа по време на посещението си в плевенската болница "Д-р Георги Странски".

Болниците не могат да останат непокътнати, но процесът трябва да се прави старателно и внимателно, допълни омбудсманът. Има критерии, но има и болници, които не отговарят на нито един от тези критерии. Въпреки това, трябва търпеливо да се води разговор и след това да се премине към действия, смята Гиньо Ганев. Т

ова трябва да става защитимо и публично, допълни той. Омбудсманът подчерта, че когато се затваря една болница, управляващите първо трябва да дадат отговор на въпроса какъв е пътя, по който болните от този регион трябва да стигнат до качествена болнична помощ. Ако тези условия не са налице, тогава ще сме направили един силов процес.

Депутатът от управляващата партия Ивелин Николов, който също присъства на срещата с омбудсмана, подчерта, че в Плевенска област няма да има закриване на болници. Това, което ще бъде извършено е преструктуриране, допълни Николов. Той и колегите му депутати от ГЕРБ и регионалните шефове на здравеопазването са направили срещи в лечебните заведения в областта и са изслушали и прецизирали проблемите им.

Има болници, които не отговарят на елементарни условия да съществуват и да извършват някаква дейност, допълни шефът на РЗОК Плевен Мартин Митев. Той даде за пример лечебно заведение в Плевенска област, което не разполага дори с най-обикновен рентген.

Митев допълни, че социално значимите клинични пътеки, които притесняваха най-много общинските болници, са сключени. Това са пътеките, по които се лекуват хронично болните възрастни хора в малките населени места. Всички договори с лечебни заведения, без този на университетската болница в Плевен, също са сключени. На 10 февруари касата ще подпише договор и с УМБАЛ "Д-р Георги Странски".

Според ректора на МУ Плевен - проф. д-р Григор Горчев, реформата у нас е малко закъсняла, но все пак стартирала и то по правилния начин. По думите му, не бива да се притесняваме толкова от закриването на една или друга болница, а преди всичко трябва да си задаваме въпроса къде получаваме качествено лечение.

 Омбудсманът беше в Плевен, за да връчи на Университетската болница Европейска харта за правата на пациента.