М.Илиев: Уродливите неща в политиката водят до изкривяване и недемократичност
М.Илиев: Уродливите неща в политиката водят до изкривяване и недемократичност / archiv.DarikNews

"За пръв път от 22 години има една единствена земеделска листа, която обединява три регистрации на една и съща организация и това беше целта на плевенската областна организация, а именно да бъде катализатор за обединяване на земеделското движение", обясни пред журналисти, водачът на листата на БЗНС за 15-ти многомандатен избирателен район - Плевен, Милчо Илиев.

"Мисля, че задачата ни е изпълнена на 80% като останаха още две регистрации, които не се включиха за сегашните избори", каза Илиев и сподели, че най-важното в тази кампания е че е подписано споразумение да бъде изготвен след изборите обединителен Конгрес на осми ноември - Архангеловден тази година така, че тези избори са една стъпка към обединението на Земеделския съюз.

Милчо Илиев каза, че този период на участие в предизборната кампания е изключително важен, "не само като идейна и политическа платформа, с която се явяваме на избори, но и да направим впечатлението, че Земеделският народен съюз поема едно самостоятелно организационно и политическо поведение и тези избори поставят началото.
Ние досега сме се явявали в различни конфигурации, като част от демократичното семейство и СДС, с които сме били заедно през повечето години като сме смятали, че изконните ценности на Земеделския съюз трябва да подпомогнат този демократичен процес и в годините на прехода нашето политическо поведение е било такова, че да способства развитието на демократичните процеси".

Милчо Илиев коментира, че в крайна сметка, това е довело до едно обезличаване и отклонение от основните позиции на Земеделския съюз, особено в последните години, когато става ясно, че режисьорите на прехода са тласнали държавата е по-различна посока.

"Това е може би и в основата на нашата политическа платформа за тези избори, защото средноевропейските страни като Полша, Чехия и Унгария извършиха своите промени по по-различен начин, а ние възприехме олигархичния модел, който не е характерен за историческата същност на българина, особено свързването му със собствеността.
Тази гогантска трансформация на собствеността доведе до отклонение от основните принципи на Земеделския съюз".

Милчо Илиев подчерта, че Земеделският народен съюз е уникална политическа партия, която не си е внесла идеологията от някъде, а тя е създадена от живота. "Така че, ние се връщаме към изконните си ценности със самостоятелното си поведение, което ще имаме от този момент нататък, особено в период като този, когато политическият живот трябва да бъде нормализиран".

Милчо Илиев посочи, че у нас се създават политически партии, които да обслужват определени интереси, а след това изчезват и това не е добре за демократичната система в България и за основните принципи, около които да се изгради единството на земеделското движение.

Той припомни, че Земеделският съюз се е появявал в периоди на големи трансформации и кризи, в каквато България се намира в момента така, че е нормално именно сега съюза да потърси своето самостоятелно поведение.

По отношение на предизборната кампания, Милчо Илиев каза, че със самостоятелното си поведение, Земеделският съюз иска да влезе в един нормален начин на съществуване на демокрацията в България, какъв то е бил замислен да настъпи в България след промените.
"Ние не искаме да говорим кой е крив и кой е виновен, а искаме да покажем пътя, по който трябва да се върви".
Водачът на листата на БЗНС в Плевен сподели, че в малките населени места и градове се живее по-зле отколкото в по-големите.

"В средноевропейските страни като Полша, Чехия и Унгария, преходът така е преминал, че в момента е по-добре човек да живее в по-малките населени места, докато в България, най-добре живеят и са заплатени хората в столицата, а в малките населени места се живее много трудно и ние смятаме, че с нашата програма за развитие на селата и селските райони, за да се промени нещо, трябва да се тръгне точно от там.

Водачът на листата на БЗНС за Плевен спомена и факта, че в развитите страни и особено в столиците им не е нормално в центъра на града да има големи хипермаркети, които са разположени в покрайнините на градовете.
„Хората запазиха малките магазини и уюта на кварталния магазин, а у нас стана точно обратното".

Милчо Илиев засегна проблема с циганската престъпност. „Всички знаем, че това е функция на образованието, но средствата, които влизат в България по отношение на подпомагането на интегрирането на това население, не се използват рационално".
Той посочи пример с трудовата повинност, въведена от Стамболийски през 1919-та година , защото тогава „Ньойският договор" забранявал България да има армия а е имало доста свободни казарми. Чрез трудовата повинност тогава е бил решен въпросът със строителството на пътища и други обекти в страната.

Към това, важна добавка е, че в Строителни войски, хората от малцинствата са получавали и образование и това и до днес си остава начин за трудово интегриране на това население.

"В последните години, развитието на дребния и среден бизнес в големите градове опира до един много сложен разрешителен режим. Аз съм проектант и знам, че за да откриеш малко магазинче или да откриеш завод трябва да минеш по един и същи път", каза Милчо Илиев.

Той уточни, че е необходим предварителен договор с енергийния доставчик, договор за присъединяване, което изисква много време и средства. "За да се развиват нещата напред трябва да се стимулират по всякакъв начин идеите, които имат хората и да бъдат способствани от този разрешителен режим, който трябва да бъде поет от държавата и от общините".
В този смисъл, той припомни миналогодишното двойно увеличение на таксите за издаване на разрешение за строеж.

Милчо Илиев изтъкна засилващата се роля на гражданското общество като коректив на управляващите, предвид „недоволството, което напълни улиците и предизвика тези избори и че тези протести дадоха знак, че все пак нещо зависи и от нас, а не единствено от този, който управлява".
Той коментира възстановяването на земеделските земи и посочи пример с градовете Славяново и Тръстеник, където има по 400-500 земеделски производители, които от собствената си земя и от тази, която са наели изхранват семействата си.

МИлиев Уродливите неща в политиката водят до изкривяване и недемократичност
netinfo

Венцислав Върбанов - депутат от 41-то Народно събрание, който участва в срещата сподели:
„До сега не е имало толкова мръсна кампания. Винаги е имало черен PR и нападения срещу опонентите, но вече почти няма ден без скандал и това допълнително ще отврати избирателите. Не знам, дали хората ще се амбицират да отидат и да гласуват или ще си останат в къщи. Обикновените хора не могат си обяснят какво се случва и това е напълно логично...
По повод отказа си да се кандидатира отново за депутатот Плевенската листа на БЗНС, Върбанов каза: „Аз имах доста оферти от други политически организации. Аз съм си земеделец и не съм сменил нито политическата си организация, нито разбиранията си за начина на правене на политика.