Пациентката е на 24 години от Пловдив, с първа бременност
В деня на Голяма Богородица, 15 август, специалистите на УМБАЛ „Света Марина“ извършват много сложна двойна операция, за да спасят два живота - на бял свят се появява здраво момченце, което е първата рожба на пациентка с рак на шийката на матката.

УМБАЛ"Света Марина"- Плевен отбеляза тържествено своя празник

Двойната хирургична интервенция включва секцио, извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, и последвалата радикална хистеректомия (отстраняване на шийката на матката, матката и лимфна дисекция) - от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев.

УМБАЛ „Света Марина“-Плевен

Пациентката е на 24 години от Пловдив, с първа бременност. При рутинен преглед по време на женска консултация в първия триместър от бременността е установен тумор на шийката на матката, което налага вземане на биопсия.

На два европейски форума по терапевтичен ултразвук бяха представени резултатите на ХАЙФУ Център „Света Марина“-Плевен

Хистологично се доказва, че се касае за злокачествено заболяване. Пациентката е насочена към онколог и това я довежда до УМБАЛ „Света Марина“-Плевен, където постъпва на лечение при проф. д-р Славчо Томов.

УМБАЛ „Света Марина“-Плевен

Пациентката е категорична, че бременността е желана и планувана и не желае да бъде прекъсната. След клинично обсъждане с проф. д-р Григор Горчев се взема решение жената да бъде подложена на сложно двуетапно лечение.

Първият етап включва извършването на оперативна интервенция за премахване на маточната шийка заедно с тумора (трахелектомия) и поставяне на серклажен конец с цел запазване и износване на бременността до термин.

Специализант на УМБАЛ „Света Марина“ е призьор в лигата на дебютантите на „Лекарите, на които вярваме“

Пациентката прекарва остатъка от бременността си при пълен покой и под постоянно наблюдение до второто й постъпване в УМБАЛ „Света Марина“, за да бъде извършена специална подготовка за втория етап от лечението й.

Той включва сложното и прецизно извършване на двойна операция - секцио и радикална хистеректомия. Подготвителната работа е свързана с подготовката на плода за достигане на необходимата белодробна зрялост.

Двойната хирургична интервенция е извършена на 15 август, деня на Голяма Богородица, която води до появата на едно здраво момченце и спасяването на младата майка.

За първи път плевенски хирурзи извършиха робот-асистирана операция на пациент с язва на стомаха

Секциото е извършено от екипа на д-р Пепо Партенов, а последвалата радикална хистеректомия - от екипа на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов.

Професор Горчев коментира операцията и състоянието на пациентката така: „В името на запазване на плода, младата пациентка бе подложена на сложна и доста рискована поредица от операции, произтичащи от откритото онкологично заболяване, което прогресира бързо при млади пациентки, особено по време на бременност.

Извършването на трахелектомия в ранна бременност и поставянето на серклаж с цел износване на плода до термин и успешно родоразрешение се извършва за пръв път в България.

Първи успешни урологични робот-асистирани операции в УМБАЛ "Света Марина" извърши екипът на доц. Николай Колев

За щастие, в този случай, ракът на шийката на матката е диагностициран в ранен стадий. Но все по-често имаме много млади нераждали пациентки, при които карциномът на маточната шийка не е открит навреме, което води до непълноценност да се реализират като майки и ниска преживяемост в дългосрочен план.

Затова, мога да определя качествената профилактика и диагностиката от опитен онкогинеколог като първостепенни фактори за женското здраве".