140
140 / dariknews.archive
„Винаги по време на събитията, които свързват България и Русия, ние преписваме тази страница от забележителната обща история на нашите страни, и затова сме длъжни, продължавайки тази история да изглаждаме това, което нашите политици понякога изменят“. Това каза пред журналисти в Плевен княз Александър Трубецкой, който ще участва в Научната конференция „140 години от Плевенската епопея. Мястото и значението на битката за плевен в Руско-турската Освободителна война“, на която Плевен ще е домакин на 27 юни.

Програмата от първия ден на посещението на руските гости - 26 юни, включваше срещи с кмета на Плевен Георг Спартански и областния управител Мирослав Петров, както и посещение на исторически обекти, свързани с българо-руската дискусия, която предстои в Плевен на следващия 27 юни.

След къща-музей „Главна квартира на руската армия 1877-1878“ – Пордим, Лавров парк - община Долни Дъбник и „Панорама Плевенска епопея 1877г.“, гостите поднесоха цветя пред параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“.
Заедно с княз Трубецкой, който е председател на Сдружение „Памет за имперската гвардия” и преподавателите от Московския държавен университет –  Пьотр Мултатули, д-р на историческите науки и проф. д-р и.н. Дмитрий Володохин, почит към загиналите воини за Освобождението на Плевен отдадоха областният управител Мирослав Петров и негови заместници, кметът на Плевен Георг Спартански, който е председател на Изпълнителния комитет за честването на 140 г. от Освобождението на Плевен, общинският съветник Цветан Антов и бизнесменът Януш Донев.
140
dariknews.archive

Поднасянето на цветята пред Вечния огън стана в присъствието на почетен караул от деца от Клуб „Млад възрожденец” при НУ„Христо Ботев” - Плевен.

hr botev
dariknews.archive

След поднасянето  на цветя гостите разгледаха храма и костницата в мавзолея.

140
dariknews.archive
 

По-късно руската делегация посети и къща-музей „Цар Освободител Александър ІІ“.