Уникален факт - три различни паметника на Майстора са открити на три различни места през 1972 г.
Уникален факт - три различни паметника на Майстора са открити на три различни места през 1972 г. / netinfo

С името на Владимир Димитров-Майстора е свързан културен феномен в световен мащаб, коментира за Дарик Недко Каблешков. Той е създателят и първи директор на галерията в Кюстендил, която носи името на големия художник.

"1972 г., когато чествахме 90-годишнината от рождението на Майстора, по едно и също време, бяха открити на различни места три различни негови паметника. Единият е в София, на ул. "Шипка" №6, другият е пред галерията в Кюстендил, а третият - в центъра на село Шишковци", каза Каблешков. Има и четвърти паметник на художника  в родното му село Фролош, който е реплика на този в София. Съществува и пети в село Дивля, където художника е живял известно време.

"Радвам се, че хората в село Шишковци продължават да са единни с любовта си към Майстора. Той е техния бог", допълни Каблешков.

"Нямаше човек, който да не го обича в селото. Той не бе богат и сребролюбец, а се стремеше да помага на всеки", спомни си най-малкият член на семейството хазаи на художника Тодор Стоянов.

"Пращал е пощенски картички от страните, където е бил в Европа на един от моделите си - Стана. Те са започвали така - "Добър ден, добра и умна Стано". Това говори за дух, благородство, за всичко", разказа арх. Милка Каблешкова.