Субсидиите за земеделските производители се изравняват с тези от другите европейски държави от 2015 г.
Субсидиите за земеделските производители се изравняват с тези от другите европейски държави от 2015 г. / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Плащанията за тон произведена продукция ще се увеличат от 3- 5 пъти през 2015 година, за новия програмен период. Предвижда се увеличаване на субсидията за земеделските производители с площи до 300 дка, които досега получаваха по 30 лв. на дка, а от 2015 година ще взимат по 45 лв. За производителите с над 300 дка площи сумата ще е 30 лв., заяви в Кюстендил председателят на парламентарната комисия по земеделие и гори проф. Светла Бъчварова. Тя участва в среща с основна тема- "Черешова кампания 2014 г.".
Планира се малките земеделски производители, които имат необходимата регистрация и площи до 10 дка да бъдат подпомогнати с по 1 250 евро годишно.-
"За тези стопани, които имат над 10 дка няма да е изгодно да ползват тази мярка, защото така ще губят други субсидии и облекчения. Ще се намали и бюрократичната процедура при възстановяването на акциза за горива и при подпомагането с препарати за растителна защита", коментира проф. Бъчварова. Тя припомни, че с направените промени в Закона за земеделските земи се забранява разораването на пасища, а ливади и пасища ще се отпускат без търг на земеделските стопани. Предвижда се и софтуерна програма, с предварително очертани земеделски земи, така че да се избегне дублирането на площи. Целта е изравняване на субсидиите и помощите, които получават земеделските производители с тези на колегите им от страните членки на ЕС, посочи проф. Бъчварова.

Субсидиите за земеделските производители се изравняват с тези от другите европейски държави от 2015 г.
netinfo

"Искаме повече млади хора да се занимават с овощарство. Част от тях ходят по чужбина и връщайки се може да създават работни места в сектора земеделие. Необходими са нови сортове, иновации, за да сме конкурентноспособни на пазара", заяви зам.- министърът на земеделието и горите Валентина Маринова.
Зам.- председателят на НС Мая Манолова благодари на всички производители, търговци, прекупвачи и експерти, които са се отзовали на поканата за работната среща. Тя обяви, че е на разположение по всяко време за да помогне за разрешаването на възникналите проблеми.
"Със старта на черешовата кампания ще се появят проблеми, ние с областния управител Иван Каракашки ще сме на ваше разположение. Няма автоматично да повишим цената на черешите, но каквото можем ще направим, на база и на натрупания вече опит", коментира Манолова.
"Земеделските производители и площите обработваема земя се увеличават, но вече трябва да насочим вниманието си към качеството на продукцията и нови технологични решения. За черешопроизводството са ни необходими не само преработвателни, но и заготвителни / сортиращи, пакетиращи / предприятия", каза директорът на Института по земеделие проф. Димитър Домозетов.