Новата сграда за прокурорите в Кюстендил обедини ГЕРБ и БСП
Новата сграда за прокурорите в Кюстендил обедини ГЕРБ и БСП / Дарик радио,архив

Министърът на правосъдието Христо Иванов получи покана от депутата Мая Манолова, по време на парламентарния контрол, да посети Кюстендил и да се запознае с условията, при които работят прокурорите в града, както и със сградата, предвидена за Окръжна и Районна прокуратури. Иванов отговаря на идентични въпроси по темата на депутатите Кирил Калфин от ГЕРБ и Мая Манолова от БСП. Манолова допълни пред Дарик, че ще покани на визита с министъра да дойде и главният прокурор Сотир Цацаров.
В деловодството на Народното събрание бяха постъпили три въпроса с общ отговор. Единият е изтеглен от депутата от БДЦ Стефан Кенов. Другите два показват единомислие на депутатите Калфин от ГЕРБ и Манолова от БСП.
„Какво се случва с двата етажа от ДСК - град Кюстендил, които са отредени за административна сграда за Районна и Окръжна прокуратура? По моя информация, вече цялата процедура е преминала, има изготвена проектосметна документация на стойност около 2 милиона лв.. Този въпрос аз разбира се го зададох и на предшественичката Ви госпожа Зинаида Златанова. Тук от тази трибуна тя ме увери, че има 600 хиляди осигурени и до края на 2014 г. ще бъдат извършени необходимите строително-монтажни работи, за да може тази сграда да бъде приведена към изискванията за съдебна такава. Но, уви, това не се случва. Питам: колко средства има осигурени и какво се случва от тук насетне?", заяви в питането си от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Кирил Калфин.
„През 2007 г. правителството на Сергей Станишев закупи два етажа от бившата сграда на ДСКаса в града за нуждите на Районната и Окръжна прокуратура. През 2008 г. беше извършено проектиране за реконструкция и основен ремонт на двата етажа. След това няколко български правителства започваха и блокираха този процес, като започваха процедури за обществени поръчки от едно правителство, следващото ги спираше, следващото отново започваше, по-следващото го спираше. Така се изредиха леви и десни служебни и политически кабинети. В крайна сметка ситуацията към днешна дата е абсолютно критична, тъй като прокурорите от Районна и Окръжна прокуратура работят в стара сграда, предоставена от община Кюстендил, в невъзможна среда, която е проблем и за служителите на прокуратурите, и за гражданите, които имат отношения с прокуратурата.
От друга страна, сградата, купена от правителството на Сергей Станишев, поради това че не е поддържана вече 7-8 години, започва да се руши. Тя е в центъра на Кюстендил. Започват да падат плочки, които създават проблем за преминаващите граждани. Ситуацията не може да продължава по този начин.
Затова не е случаен и фактът, че заедно с колегата от ГЕРБ задаваме този въпрос от парламентарната трибуна с убедително настояване Министерството на правосъдието да продължи започнатото от предишни правителство и да финализира ремонта на сградата. Това е важно и за провеждането на съдебната реформа. Нормалната среда, в която работи прокуратурата, е едно от условията за качеството на нейната работа.
От друга страна, създават се проблем и опасност за живота и здравето на кюстендилци с непредприемането на действия по отношение на купената сграда", казва в питането си Мая Манолова.
В отговор в Народното събрание, министърът на правосъдието Христо Иванов казва: „Госпожо Манолова, господин Калфин, въпросът, който поставяте, е важен. Съвършено правилно отбелязахте, господин Калфин, че осигуряването на нормални условия на труд е фундаментална част от съдебната реформа. Не можем да чакаме хората да си вършат работата, ако не им предоставим абсолютно адекватни условия. Госпожа Манолова съвсем точно описа състоянието на двете сгради, за които става дума. Тази, в която работят в момента колегите прокурори, също е опасна. Вие не споменахте това.
В момента сме предвидили разпределение на средствата, отпуснати в рамките на бюджета за тази година. То е отправено до Висшия съдебен съвет и чакаме тяхната реакция. За тази година сме предложили 250 хил. лв. за началото на работата по тази сграда. Колегите ми казват, аз не мога сам да преценя, че толкова ще можем да усвоим на този етап. Запознат съм със случая. Той е абсолютен приоритет за мен. С осигуряването на тези средства до края на годината ще започне работа. Сумата от 2 млн. 200 хил. лв. за поправката на този имот е предвидена в тригодишната прогноза и в максимално кратки срокове ще изчистим ситуацията там".
Коментарът на депутатът Кирил Калфин от трибуната на парламента: „Хубаво е тази работа да започне. Ние неслучайно с колежката от БСП Мая Манолова, така да се каже, сме единомишленици това нещо най-после да бъде свършено. Тази работа най-после трябва да бъде свършена - сградата да бъде изградена, по-скоро преустроена, защото сам казахте, че условията, в които работят, особено районните прокурори, меко казано, са лоши. Имаше случаи, когато мазилки от тавана падаха на главите на действащи прокурори. Това са тези, от които искаме качество, бързина, да вършат работа".
Коментарът по отговора на министър Иванов и на Мая Манолова: „По тази тема - за сградата на Районна и Окръжна прокуратура в Кюстендил, както се видя, има пълно единомислие между политическите сили - и ГЕРБ, и БСП сме настоявали във времето, настояваме и сега да бъдат взети незабавни мерки по сградата. Има и пълно единомислие между различните власти - законодателна в наше лице, изпълнителна във Ваше лице. Тук искам специално да подчертая и активната роля на прокуратурата. Главният прокурор нееднократно е отправял питания и искания към министъра на правосъдието. Според главния прокурор господин Цацаров ремонтът на тази сграда е абсолютен приоритет в материално-техническата база на прокуратурата".