Кметът на Дупница внася отново докладната за облигационния заем, очаква помощ от МФ
Кметът на Дупница внася отново докладната за облигационния заем, очаква помощ от МФ / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Кметът на Дупница Методи Чимев ще внесе отново докладната записка за облигационния заем, възползвайки се от правомощията си. Градоначалникът коментира на пресконференция, че се надява общинските съветници да преосмислят решението си.
Преди сесията в петък, кметът е имал срещи с представители на две от групите в ОС на Обединен демократичен блок и на част от съветниците от БСП.
„Това обаче, което се коментира на неформални срещи, не винаги е същото, като това което се казва в зала", заяви Чимев и допълни, че ден преди сесията на ОС, на която беше отхвърлена докладната записка за заема, лидери на групи в ОС са имали среща и са уеднаквили мнението си да не приемат заема
Чимев обяви, че е знаел за една политическа група, на която е казано предложението за заема да не бъде подкрепено. „До БСП е спуснато указание да не се гласува за облигационния заем", заяви Чимев.
Дали ще има референдум, за какъвто Чимев намекна в края на последната сесия, зависи от това, каква ще е реакцията на гражданите. Вариантите са два- в писмен вид или в лична среща с кмета. Според Чимев, срещите биха дали аргумент да има референдум, тъй като, за да се зачете резултата е необходимо 20 % избирателна активност, обясни градоначалникът. Евентуалният въпрос би бил- дали жителите желаят да се случат подобрения, а не дали да се вземе заем.
Веднага след сесията в петък, кметът е изпратил писмо до Министерство на финансите с информация за състояние на общината и с молба за оказван на финансова помощ, за да бъдат покрити просрочените задължения. Съдействие Чимев е потърсил и от народния представител от Коалиция за България д-р Иван Ибришимов.