Касираха изборите в село Дяково
Касираха изборите в село Дяково / Дарик,архив

Изборите за кмет в дупнишкото село Дяково ще бъдат касирани. Решението е на съдия Галина Стойчева от Административния съд - Кюстендил. Жалбата беше подадена от Здравка Тонева от ПП ГЕРБ. С решение на Общинската избирателна комисия за кмет на с. Дяково беше обявена Росица Илиева от БДЦ.
Разликата между Здравка Тонева от ПП ГЕРБ и Росица Илиева от БДЦ за кмет на село Дяково беше 1 глас.


Административен съд Кюстендил излезе с решение, че избора на Росица Илиева за недействителен и осъди Общинската избирателна комисия в Дупница да заплати 800 лева съдебни разходи.
При повторното преброяване на бюлетините е установено, че действителните гласове за Илиева са 101, а за Тонева - 100. За решението си да касира избора, съдът се позова на факта, че за кмет на Дяково са гласували двама от членовете на секционната комисия, които нямат адресна регистрация в селото за последните 6 месеца. С удостоверенията си за служебно ангажирани в изборите лица, те са имали право да гласуват само за кмет на община Дупница, но не и за кмет на село Дяково. Изводът на съдия Стойчева е, че изборният резултат е опорочен, тъй като двата гласа на посочените лица могат да го променят съществено.


"Предвид тайната на вота на избирателя като конституционно закрепен принцип, е невъзможно да се провери дали бюлетините на двамата са били действителни по да се намали броя на действителните гласове от 201 броя на 199 броя, нито може да се провери за кой кандидат са дадените гласовете им и съответно да се намали броя на гласовете само за този кандидат. С оглед на изложеното, съдът счита, че установеното нарушение на изборния процес е съществено - има за последица опорочаване на изборния резултат. Макар и упражнения незаконосъобразен вот да засяга само два броя гласове, същият би повлиял на крайния резултат и той би бил различен от отчетения от СИК, предвид разликата от един глас между двамата кандидати.

Нарушението на нормите, регламентиращи активното избирателно право за процесния избор, поражда съмнения относно обективността на резултатите от гласуването, обективирани в оспореното решение на ОИК-Дупница. Изборният резултат е опорочен, поради което изборът на кмет на кметство Дяково следва да се обяви за недействителен " се казва в решението на съда. То може да се оспорва пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

Очаква се и решението по делото за касиране на изборите в с. Блатино, където разликата също беше 1 глас.