Изложба на тема „Конферанс на Ивайло Мирчев представят в Кюстендил
Изложба на тема „Конферанс на Ивайло Мирчев представят в Кюстендил / Дарик- Кюстендил,архив

Изложба на тема „Конферанс" на Ивайло Мирчев ще бъде представена в Кюстендил. Това ще стане на утре от 11 часа в художествена галерия „Владимир Димитров- Майстора".
„Да се пише за изкуството на Ивайло Мирчев е колкото привлекателно, толкова и трудно. Привлекателно, защото става дума за художник, генетично предопределен да живее в духовното семейство на децата, целунати от Съдбата да бъдат нейни съзидатели. И трудно, защото изкуството му, независимо дали е повече или по-малко сюжетно обвързано, живее над конкретната определеност - там, където започва неговият вътрешен емоционален, душевен и духовен живот."
(Светлин Русев)
Ето какво споделя за рисунката проф. Ивайло Мирчев: „Едва ли ще кажа нещо ново, поне за изкушените в занаята, но за мен рисунката е откровение и съвършеното изразно средство... Нямам думи - не са и нужни. Рисунката е азбуката на художника. Тя е пластическото и концептуално начало и край. Аз рисувам, защото харесвам да правя това. Обичам хартията, която се отдава с нежна съпротива на молива и акварелното петно. Обичам да владея случайността и собствените си емоции."

Ивайло Мирчев е роден на 11 август 1954 г. в София. Син е на художника Никола Мирчев. През 1981 г. завършва Националната художествена академия в класа на проф. Светлин Русев. През 1985 г. е удостоен с наградата за пластични изкуства „Южна пролет". Лауреат е на голямата награда на Националната младежка изложба през 1986 г. Работи предимно в областта на живописта. Създава пейзажи, натюрморти, композиции, портрети, изпълнени в разнообразни техники и формати. От 1985 г. участва активно в художествения живот - излага свои картини в общи изложби у нас и в чужбина, реализира много самостоятелни експозиции. Негови платна са притежание на НХГ, галерии в Аахен, Франкфурт, Дюселдорф, Виена, Милано, Токио. Понастоящем Ивайло Мирчев е професор по живопис в НХА.