България и в частност Кюстендил искат достъп до европейските здравни фондове
България и в частност Кюстендил искат достъп до европейските здравни фондове / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Необходими са законодателни промени, за да стигнат до България парите от европейските здравни фондове, около това становище се обединиха в Кюстендил, участниците в кръгла маса организирана от Българският съюз по балнеология и СПА туризъм, община Кюстендил и Стримон СПА клуб. Българското законодателство трябва да бъде синхронизирано с европейското.
„До момента здравното и икономическо министерство не са правили такива опити, така че България да се превърне в здравна територия на Европа. Всички римски армии са били рехабилитирани на територията на България. Имаме всички условия, с изключение на законодателство. От утре започваме работа с министър Ангелкова, през Европейската СПА асоциация, за да имат всички хотелиери в България полза от това, че са изградили прекрасни бази. Ние сме уточнили формулировките- кои са балнео хотели, кои са СПА хотели. В новата категоризация ще се спазят всички изисквания, за да не стане България менте СПА дестинация", коментира президентът на Българският съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов. Той настоя и за спешно приемане на необходимите наредби, за да започне да се прилага Закона за туризма. Бе даден пример с Чехия и Унгария, които са нови страни членки на ЕС, но вече ползват здравните каси на Европа, а тук в България само се говори по темата.

България и в частност Кюстендил искат достъп до европейските здравни фондове
netinfo

„Когато някой дойде тук и ползва нашите услуги и после отиде в неговата пенсионна компания и като чукне на копчето се оказва, че такава държава като България няма. Здравните фондове на Европа са пълни с пари, въпроса е, че трябва да има и законово основание да дойдат техните хора в прекрасните ни бази, да останат доволни и да им бъдат изплатени разходите направени в България", заяви Стефан Шарлопов. Той анонсира и втория конгрес на съюза, който е насрочен за 27- 28 май в Сандански.

България и в частност Кюстендил искат достъп до европейските здравни фондове
netinfo

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов изрази респекта си, че на кръглата маса е ядрото, което успя да завоюва място на този продукт в българските приоритети.
„За съжаление СПА туризма в България все още е пренебрегван и не е бил сред глезениците, на която и да е държавна политика. От Кюстендил са тръгнали доста позитивни решения, така се надявам да е и сега. Много солидно е вашето присъствие като бизнес среда и неповторим туристически продукт, който няма как да остане неразпознат. Кюстендил е място, на което съвременниците не са отдали нужното значение и най- вече кмета е виновен за това , но не сме спрели да работим, за да направим необходимото като условия на вашите колеги да инвестират в тези нелеки години. Направихме позитивни крачки и се надявам че няма да съжалявате и в бъдеще Кюстендил ще остане във вашето позитивно семейство. Работата с държавната администрация и чиновниците няма да е лека, но се радвам че можем да покажем обединени усилия и с държавното ръководство да се търсят решения. Общинското ръководство се старае да даде възможност за мобилност на вашите колеги, прави и персонални инвестиции. Все още са крехки и слабо забележими резултатите, поне тези, които бих желал да видя. Но не сме обезсърчени, от 2008 г. съумяхме да отбележим ръст, който е забележим, въпреки тежките условия, но се надяваме с вашия позитивен опит ще намерим това разковниче, което да направи Кюстендил дестинацията, която да допълни вашите усилия и да доведе нови потоци към цялата страна", каза кметът Петър Паунов, пред участниците в Кръглата маса.

България и в частност Кюстендил искат достъп до европейските здравни фондове
netinfo

Депутатът от БДЦ / ЛИДЕР / Петър Петров уважи поканата за участие в срещата, като пое ангажимент да постави всички поставени въпроси пред комисиите в Народното събрание.
„На срещите ми тук в Кюстендил се поставиха редица проблеми - минералната вода несе използва пълноценно, само Стримон СПА клуб има подписан договор за концесия. Банята не се използва пълноценно, а Турската баня би трябвало в най- скоро време да може да се посещава от туристи. Кюстендил е изваден от списъците на курортните градове и трябва обществено обсъждане, дали да се върне там, защото това би довело до увеличаване на такса смет и данък сгради. Имаме идея да спомагаме за трансграничното здравно обслужване. В Кюстендил да се изгради Национален здравен център", коментира депутатът Петров.

Собственикът на Стримон СПА клуб Иван Лесев отбеляза, че кюстендилската минерална вода е №1 в страната. Тя е най- лечебната, като има отрицателен окислително- редукционен потенциал, какъвто имат 0,01% от 540 извора в страната. "Потенциалът е огромен, водата е повече от злато и петрол, защото става дума за здраве", заяви Лесев.