Кризисен център, Димитровград
Кризисен център, Димитровград / Дарик радио, Хасково, Архив
Кризисният център за жени и деца, жертви на домашно насилие в Димитровград, който е единственият в региона, ще продължи да съществува. Министерският съвет отпусна 91 800 лв. за целта, предвидени в делегираните от държавата дейности за общината, съобщиха от администрацията. Предстои общинският съвет да гласува услугата да стане част от предлаганите от общината, информират от администрацията й.

Кризисният  център бе създаден и работеше по проект на Фондация БЦДИ-Хасково, но в края на миналата година парите за издръжка свършиха и да мине на делегирана издръжка от държавата бе единственият възможен вариант за съществуването му.

Предстои да бъдат направени изчисления дали отпуснатата сума ще бъде достатъчна общината да управлява центъра или да възложи това на неправителствена организация. Ако се стигне до такъв вариант ще бъде обявен конкурс, в който ще могат да участват и от “Български център за джендър изследвания” – клон Хасково, които създадоха центъра, обясняват от администрацията.

Във функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи" за всички услуги и дейности в община Димитровград са утвърдени 1 146 002 лв., от които 91 800 лв. са за Кризисен център с 10 потребители. 10 са социалните услуги, които до момента предоставяше общината.

Единственият в региона Кризисен център за жертви на домашно насилие бе открит през октомври 2014 г. и тогава бе шестият за страната. Той бе създаден с проект по Програмата за хуманитарна помощ на Министерство на отбраната, като американското правителство отпусна за целта 236 000 щатски долара. За ремонт на покрива община Димитровград инвестира 50 000 лв. Проектът бе на БЦДИ-Хасково, която с други проекти през годините осигуряваше и средства за дейността на социалното звено и необходимия персонал.

Обектът разполага със 7 стаи, кухня и трапезария, всекидневна, офиси за консултанти и 9 бани. Помещенията бяха обзаведени с помощта на дарители, като бе организирана и акция по събиране на помощи.

От откриването му до момента той на два пъти затваря врати заради липсата на средства за издръжка, която бе осигурявана с проекти от БЦДИ-Хасково. Сега процедурите ще отнемат известно време, но най-рано през февруари или най-късно през март в кризисния център ще могат отново да бъдат настанявани жертви на домашно насилие, коментират от община Димитровград.