Заседанията на Съвета за противодействие на корупцията стават публични
Заседанията на Съвета за противодействие на корупцията стават публични / DarikNews, архив

Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията проведе свое заседание, след което за пореден път възникна съмнението, че различни структури, свързани с администрации работят фиктивно.

Областният управител на Габрово Николай Сираков каза пред Дарик, че има намерение при следващото събиране на Съвета да вземе участие в работата му.

"Аз гледам към миналото като към огледало за обратно виждане в колата - бързо и за кратко, за да се ориентирам в обстановката и да вървя напред.

Факт е, че не само за тази комисия не е имало практика да се качват дневен ред, протоколи и друго, което е необходимо. Сега го въвеждаме, аз държа много на това.

В частност този съвет, който работи за превенция на корупцията, всичко трябва да е прозрачно. Оттук нататък да имаме деня на заседанието, дневния ред и това което е допустимо като информация.

Също така отчетите, за да се знае какво е свършено. Приемам го като административна дейност, която подобряваме в момента, за да стане напълно прозрачна. Искам това да бъде така", коментира Николай Сираков.


Твърди се, че в този Съвет няма постъпили сигнали за корупция. Аз има известни съмнения, но от друга страна има и анонимни сигнали, което не е редно.

Имам наблюдения от работата му за кратко, както и опит от други комисии. За съжаление сигналите, които постъпват или са анонимни, или са леко жълти. Нямат стойността на нарушение, по-скоро някой иска да оклевети друг. Ще разделя работата на две - едното е задължителното, другото е важното. Задължителното е да се анализира сигнала и да се изпрати към институцията, която трябва да се занимава с него. Важното нещо е превенцията. Много пъти сме чували, че в дадена институция нищо не се случва или се случва като си платиш. Но затова трябва да има подаден сигнал и той да не е анонимен, въпреки че анонимността се запазва. В противен случай няма как да бъде разгледан.

Моят опит от работата с този Съвет е от времето когато зам.-областен управител беше Неделчо Търкаланов. Тогава на едно събиране на Съюза на журналистите беше казано, че трябва да излъчим свой представител в Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията. Направихме го. След това, обаче, когато от негова страна беше проявен реален интерес към работата и желание да се получава точна и навременна информация за времето на заседанията и дневния им ред г-н Търкаланов без много шум направи смяна. Как да се има доверие в такава комисия? Как да се подаде сигнал в нея?

Добре! Тогава слагам една първа стъпка. Благодаря за тези материали, които излязоха в Дарик точно по този начин. Въпреки че от последното заседание материалите ги имаше на сайта на администрацията, но в друга секция, а не в посочената. Но граденето на доверието в тази Комисия започва точно от това - да е ясно кога заседава, какъв е дневния ред, да е ясно какво е свършила, да е ясно кои са членовете. Надявам се това да е първата стъпка, която да върне доверието. Когато това стане хората да подават в нея сигнали, но истински сигнали. Важна част от работата на тази Комисия е превенцията. Отделните институции имат различни способи за получаване на сигнали за корупция. Ние трябва да анализираме техните сигнали, дори да не са доказани. Когато в една институция има няколко сигнала, макар недоказани, това е ясен знак, че нещо нередно се случва. Въпросът е не само да бъдат хванати, тези които дават и тези които получават, а чрез промяна на административните процеси да се елиминира възможността да има такава практика.

Искате да кажете, че трябва да се създаде среда, която да не позволява корупционни практики или поне да ги сведе до минимум.

Точно така. Немската система е много точна. Системата трябва да работи независимо от хората. Например, когато почти всичко се случва през интернет как да има корупция? Но, за да препоръчаме на една институция да въведе промяна ние се нуждаем от сигнали.

На снимките, които бяха публикувани към информацията за заседанието на Съвета имаше много сериозни хора, които не е ясно какво са свършили, а в тях са вложени обществени средства.

Участието в тази Комисия не е срещу възнаграждение.

Да, но там е секретаря на Вашата администрация и на него му тече заплатата, там е зам.-областният управител, на нея също й тече заплатата.

Да, така е! Хората, като отидат на такава Комисия обикновено стоят и чакат да им предложиш нещо. Но нали ние сме тази Комисия? Въпросът е заедно да правим нещата. Председателстващият трябва да подготви откъде да започне работата си една Комисия, но накрая всички може да решат заседанието да протече по съвсем различен начин.

Сякаш такъв тип комисии събират в себе си всички проблеми на нашето общество и най-вече формалността в работата на много институции.

Има една мъдрост, която казва "Не съм дошъл на Земята да променям Света, а съм дошъл да променям себе си". Ако на мен не ми харесва как се управлява държавата, трябва да ми е ясно какво точно не ми харесва. Когато участвам в една Комисия трябва да спра да правя това, което не ми харесва и да правя това, което искам. Без да се интересувам дали някой ще ме разбере и дали ще има завършен резултат. Влез в Комисията, свърши си работата, както искаш да се свърши. Смятам, че ако всички работят така ще променим средата. Начинът ни на мислене, променя средата. Стъпка по стъпка можем да променим страната си. Ако някой каже, че Комисията е формална, значи неговата работа е формална.

Вие казахте, че ще участвате на следващото заседание. Ще бъде интересно да бъдат поканени журналисти и да чуем как разказвате всичко това на членовете. Ще е интересно и как Вие участвате, за да променяте средата, а не просто да говорим, че Комисията е формална. Така може би ще дадете и един добър пример на останалите членове на Комисията, които са се примирили с формалността.

Да, с уговорката, че ако се разглеждат сигнали, които са тайна за определен период от време, Комисията ще продължи сама работата си. Аз много искам повече заинтересовани страни да участват в работата, за да са съпричастни. За да ми хареса нещо трябва да участвам, то да носи моята енергия, моят стил. Едно нещо е такова, каквито са били хората, които са го правили.