силанизация на детски зъби
силанизация на детски зъби / DarikNews.bg, архив

В Габровска област стартира Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на децата от 5 до 8-годишна възраст.

Кампанията е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в РБългария и ще продължи до края на месец ноември 2018 г.

Какво представлява силанизирането?

Манипулацията представлява запечатване на фисурите(цепнатини) на първите постоянни дъвкателни зъби със силант/фото или химиополимерен препарат с високо съдържание на флуор/.Това не позволява задържането на храна и съответно намалява риска от развитие на кариес на обработените зъби с до 60%.

Зъбният кариес е резултат от киселините, получени при разграждането на захарите, с които се храним, от микроорганизмите, живеещи около зъбите. За да причинят кариес, на киселините им трябва достатъчно време. Обикновено първите прояви на зъбния кариес се наблюдават след третата година на детето.

При метода на силанизация зъболекарят използва специален материал, за да запълни фисурите(цепнатините). Предварително се почистват дъвкателните повърхности много внимателно, за да се премахнат вредните налепи. Областта около фисурите се обработва с гел, осигуряващ по-здравото залепване на материала. След това се подсушава и фисурите се покриват с гладък защитен слой, като процедурата е напълно безболезнена.

Защо да използваме защитни силанти?

Дъвкателните повърхности на кътниците и предкътниците при децата не са гладки. Те имат дупки и цепнатини(фисури), които четките за зъби не могат да почистят. Така зъбната плака свободно се развива и причинява зъбен кариес. Изследванията на зъбния кариес показват, че около 84% от кариесите във възрастта между 5 и 17 годишна възраст се развиват в тези дупки и цепнатини. Процедурата по поставането на силанти е кратка(около 30 мин.) и e безболезнена. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за манипулацията. Това предполага посещението на децата в зъболекарските кабинети да се осъществява в присъствието на родител. Профилактичното покритие осигурява 100% здрава фисура и може да престои над 4 години, като осигурява пълноценно съзъбие. Поставянето на силанти ще продължи до края на месец ноември 2018 г. и е безплатно. Финансирането е осигурено от Министерство на здравеопазването.

На интернет страницата на Програмата всеки може да получи подходяща информация за оралните заболявания и тяхната профилактика, да се запознае и да ползва пълнометражен анимационен филм и образователни листовки, да осъществи контакт с регионалните координатори и изпълнителите на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0-18 г. в РБългария и др.

Поставянето на силантите може да се извърши при определени стоматолози, специално обучени и включени в Националната програма.

В Габрово по Програмата работят:
– Д-р Румяна Баева – регионален координатор
– Д-р Никола Тотев
– Д-р Теодосий Басарков
– Д-р Велислава Попова
– Д-р Ивайло Генев

В Севлиево работят:
– Д-р Евелина Попова
– Д-р Ирена Йонкова.

В Трявна работи:
– Д-р Галя Бъчварова
– Д-р Христо Бъчваров

В  Дряново работи д-р Снежана Досева.

През 2017 г. в Габровска област са обхванати със силанизация 365 деца, като са силанизирани 1313 зъби.

Изнесени са лекции в училища и детски градини по теми:
• Методи и средства за поддържане на стриктна орална хигиена при деца.
• Практическо обучение на децата на методите на орална хигиена.
• Силанизирането като профилактична дейност – същност, технология, ефект.

Проведена е кръгла маса с ръководителите на Програмата и представители от РЗИ, МОН, силанизатори и журналисти, където се отчетоха резултати, обсъдиха се слаби места и мерки за подобряване организацията и качеството на изпълнение.