126 слепи живеят в Дряново, само 15 от тях работят
126 слепи живеят в Дряново, само 15 от тях работят / netinfo

В Дряново живеят 126 слепи, само 15 от тях работят в специализираното предприятие „Успех", съобщават от Общинска администрация. „Много често, ние виждащите, подценяваме силата на едно докосване, на благия тон и милата дума, а така се оказваме по-слепи и по-чужди от Вас незрящите. За радост, между нас добрият тон и слушането не са нарушени." Това е част от поздравителния адрес на кмета на Дряново д-р Иван Николов до Динко Атанасов, по повод 13 ноември - Международен ден на слепите хора.

         Самият председател на организацията на слепите хора в Дряново г-н Атанасов е категоричен, че комуникация и разбиране за проблемите на слепите от страна на Общината не липсва. По думите му, през 2009 г. се навършват 45 години от преместването на специализираното предприятие на слепите от Габрово в Дряново, което дава начало по изграждането на ПЖК „Успех".

            Преди 50 г. Съюзът на слепите в България разгръща огромно строителство на производствени и жилищни сгради, а също и сгради за отдих и културни нужди, първоначално във Варна и София, както и в Дряново /1964 г./ Така се обособяват т.нар. производствено-жилищни комплекси „Успех", каквито по-късно се изграждат в Сливен, Стара Загора, Кюстендил, Шумен, Русе и Плевен. В производствените предприятия "Успех" в страната годишно приемали от 100 до 200 слепи и слабовиждащи работници.

         Преди 20 г., т.е. 10 ноември 1989 г., в специализираното предприятие на слепите в Дряново заетите били 700 на брой, от които 350 незрящи. Това са хора с над 71% загубена работоспособност, популярните I и II група инвалидност поради слепота, обяснява още Динко Атанасов. Днес в Дряново живеят 126 слепи и само 15 от тях работят в „Успех," където на щат се водят още 35 души.  

Изграденият преди 45 г. ПЖК „Успех" в Дряново има много проблеми. Главният е остарялата и отдавна нуждаеща се от ремонт база, надземна и подземна инфраструктура /ВиК, ел. захранване/. Собственик на всичко в квартала е Съюзът на слепите в България, който единствен може да взема решения за ремонти, намирането на средства или начини за финансиране.

За сметка на материалните проблеми, в духовен план нещата ни вървят, категоричен е Динко Атанасов. Заслуга за това има дамската вокална група „Росна китка". Постижения бележат и незрящите състезатели от Дряново в шахмата, канадската борба и т.н.

На 19 ноември т.г. в Дряново ще се проведе регионално състезание за четене и писане на езика на Луи Брайл, по случай 200 години от раждането на създателят на азбуката за слепи.