Жълт код заради жеги и гръмотевични бури
Жълт код заради жеги и гръмотевични бури / Дарик Нюз - архив

Жълт код е обявен за днес в 7 области на Западна България заради гръмотевични бури. Кодът е в сила за областитеКюстендилскаПернишкаСофия град,София областВидинскаМонтанска иВрачанска. В тези области късно следобед и вечерта на отделни места ще има гръмотевични бури.

Жълт код е обявен и за 14 области в Централна, Северна и Южна България заради високи температури.

Кодът е в сила за областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. В тези области времето ще бъде горещо с максимални температури между 35 и 38 градуса.

През деня над по-голямата част от страната ще се задържи слънчево и горещо. Сутринта температурите ще бъдат около 20 градуса.

След пладне в Северозападна България вятърът ще се ориентира от северозапад-запад, ще се усили и с него ще прониква по-хладен въздух. Над Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Подобни явления ще има през нощта и на места в централните части от страната. Дневните температури в северозападните райони ще се понижат с 3-5 градуса, докато в останалата част от страната максималните ще са все още доста високи - между 33 и 38 градуса.

Източник: БГНЕС