/ netinfo
В Регионална библиотека „Дора Габе” се проведе заключителна среща по проект „Библиотеката и училището - заедно за един по-чист град”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки - България”. Партньор на библиотеката по проекта са ученици от III г клас на СУ „Димитър Талев“ и техните родители.

Целта на проявата бе запознаване с резултатите от проектните дейности. Срещата откри ръководителят на проекта Невяна Христова, директор на библиотеката, която благодари на партньора за ползотворната съвместна дейност и за подкрепата на всички родители. Изказа и своето желание за бъдещи дейности, свързани с четене, както и с общественозначими каузи.

Деца раздаваха листовки със съвети за екологосъобразно поведение

Специално подготвена от учениците презентация направи ретроспекция на всички дейности, извършени по проекта. Децата разказаха за ползите от рециклирането на отпадъците - рециклирането като послание в бутилка, изпратено към бъдещето, за „петия океан” и  пестенето на вода и други.

Те проследиха пътя на отпадъците, събирани в Регионалното депо за отпадъци в с. Стожер, което посетиха по време на проекта. Представянето на изготвената от тях презентация бе демонстрация на придобитите знания за работа с новите технологии.

В дискусия за ползотворността на общата дейност се включиха библиотечните специалисти, ангажирани с проекта, ученици и родители. Красимира Хинева, класен ръководител, благодари на библиотеката за възможността да ангажира своите ученици с дейности, касаещи тяхното екологосъобразно поведение.

Хинева благодари и на децата за активното участие и отличните резултати, показани при последната анкета. Специално внимание бе отделено на родителите и тяхната съпричастност към усилията на библиотеката и училището да възпитат у децата ежедневна грижа за чиста околна среда.

По време на срещата бе представена изложба под наслов „За красива и чиста природа” с част от предметите от отпадъчни материали, изработени от децата и техни родители. Бе отчетена и кампанията „Лист по лист” за събиране на стара хартия, която ще бъде предадена на вторични суровини и със средствата закупени детски книжки и образователни игри.

Заключителната среща информира местната общност за реализирания проект. Участниците се надяват с това да привлекат вниманието на гражданите към темата за замърсяването на околната среда и нуждата от ежедневни действия за нейното опазване.

Проявата завърши с пожелания децата да бъдат истински посланици на идеята на проекта в училището, семейството, в своя град.