/ Община Тервел
В Община Тервел бе организирано специално събитие за откриване на жътвата, съобщават оттам. Това се случва за първа година. Инициатор и организатор на събитието е ръководителят на Фолклорния ансамбъл „Калинка Вълчева“ и на танцов клуб „Добруджанци“ Нели Денева. Бе отслужен водосвет за за здраве и успех на работата на земеделците. Бе представен ритуал за зажънване, пяха и свириха талантливи певци и музиканти от цяла Добруджа.

Лек спад в цената на земеделската земя в Добричко през 2018 г.

В Община Тервел има общо 333 000 дка обработваема земеделска земя, която се стопанисва от 710 земеделски стопанства. През тази стопанска година с есенници е засята около 37% от земята.

Най-голям е делът на пшеницата -  110 382 дка. Пшеница има във всичките 26 землища на територията на Общината. Най-големи площи с тази култура са засяти в землището на с.Орляк - 11 700 дка. В землището на с. Безмер се отглеждат 8 952 дка, а за с.Жегларци пшеничните ниви са 8 530 дка. Жътвата на пшеницата вече започна. Стопаните съобщават, че са ожънати вече около 30% от площите. Към този момент добивите са около 560 кг/дка. Съобщено е за 159 дка пропаднали от измръзване посеви с пшеница.

Рапицата също е предпочитана култура в общината. Засети са 8 752 дка с рапица.Тази култура се отглежда в 11 землища. В землището на с.Мали Извор има площ от 2 114 дка, а в землището на с. Брестница - 1817 дка. В останалите землища площите с рапица са до 500 дка. Стопаните съобщават за големи поражения от измръзване върху рапицата. Жътвата започна на 3 юли. Все още няма данни за среден добив. За област Добрич прогнозният среден добив на рапица се движи между 220 и 290 дка по данни на службите по земеделие.

Установени са 44 000 декара с рапица изцяло или частично пропаднали, проверките продължават

С ечемик са засяти 2 342 дка, разпределени в 15 землища. Най-много ечемик се отглежда в землището на с. Коларци - 793 дка, а в останалите землища площите заети с ечемик са от няколко десетки декара до 374 дка в землището на с. Божан. Жътвата на ечемик е приключила, а стопаните съобщават за среден добив от ечемик от 450 кг/дка. Няма данни за пропаднали площи от тази култура.

Само един земеделски стопанин в общината е засял лимец - малко над 100 дка от тази нашумяла през последните години култура се отглежда в землището на с.Каблешково.