Второкласници от СУ "Димитър Талев" и библиотекари от РБ "Дора Габе" - заедно за по-чист град и природа
Второкласници от СУ "Димитър Талев" и библиотекари от РБ "Дора Габе" - заедно за по-чист град и природа / РБ "Дора Габе" - Добрич
Второкласници от  СУ „Димитър Талев“ с класен ръководител Красимира Хинева проведоха поредното занимание в Регионална библиотека „Дора Габе“ по проект „Библиотеката и училището – заедно за един по-чист град”. Проектът  се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в изпълнение на договор  с Министерството на културата.

По повод предстоящия Световен ден на околната среда, който тази година е под мотото „Да победим замърсяването с пластмаси“, библиотечен специалист от сектор „Работа с деца” представи на децата тематична презентация и разказа какви са мотивите за отбелязването на този ден, за заплашителното нарастване на производството на пластмаса и нейното всекидневно използване в бита, както и за замърсяването, което то причинява на околната среда и най-вече на океаните и моретата.

Малчуганите научиха колко години са необходими за разграждането на пластмасата, как тя нанася вреди на морските обитатели и микроорганизмите и как правилно да я събират за последващо преработване. Учениците отговаряха на въпроси и дискутираха как човешката дейност спомага за замърсяването на въздуха и горите, как можем да пестим енергия и защо е толкова важно боклукът да се изхвърля на правилното място.

В края на срещата малките еколози проследиха и фотографираха развитието на своите растения, положиха необходимите грижи за техния по-бърз растеж и отново почистиха детската площадка пред Ритуална зала – Добрич.