Велика Събота
Велика Събота / dariknews.bg
Днес е Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. На Велика събота православната църква отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.

Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. В събота вечерта, плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

Велики петък - най-тъжният ден в историята на човечеството

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жените около нея. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободен избор - да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.
Според православното вярване днес Благодатният огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден. Смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка.

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица (ВИДЕО)

От Божи гроб свещеният огън тръгва по целия свят. Всяка година и българска делегация донася огъня със специален полет.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".

 В Страстната събота, преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. С тях хората изразяват почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

яйца Великден
БГНЕС

Днес също могат да се боядисват яйца. В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с "Христос Возкресе! - Воистина возкресе!" и си пожелават здраве и щастие. Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком в къщи, като се внимава да не угасне.