/ Дарик Добрич
Административният съд в Добрич получи висока оценка за дейността си през 2017 година
851 дела са разглеждани през 2017 година в Административен съд – Добрич, сочат данните от годишния отчет на съдебната институция. През 2016 година делата са били 784.

През м.г. от подлежащите на обжалване 322 дела са обжалвани само 122, или 37,8%. Това означава, че професионализмът на съдиите расте, както и че се увеличава доверието на гражданите в постановените актове, коментира пред Дарик председателят на Административния съд Красимира Иванова. През 2016 година процентът обжалвани дела е бил 51.

Административният съд отчете успешна 2016 година

Продължава да е голям броят на делата, образувани по протести на Окръжната прокуратура в Добрич срещу общински наредби и правилници за работа на общински съвети, които противоречат на законите. Оспорват се и заповеди на кметове, свързани с разрешения за престрояване или надстрояване на имоти, издадени без решение на общинските съвети.

В огромната си част протестите са уважени, а наредбите или са отменени, или са обявени за нищожни, коментира Красимира Иванова. Част от делата са прекратени, защото общинските съвети, след като са се запознали с протеста, са го приели за основателен и са оттеглили разпоредбите.

Протестират се всякакви видове наредби, добави Иванова. През 2017 година тези дела са били общо 74 – 47 срещу разпоредби и правилници и 27 срещу заповеди на кметове.

Оказва се, че всички общини допускат такива казуси. „Общините Генерал Тошево, Добрич, Добричка и Крушари се съобразяват с протестите и с изискванията на закона и още в хода на процеса се стараят да променят или отменят разпоредбите, които противоречат на закона. Общините Балчик, Каварна и Тервел обикновено чакат съда да се произнесе”, посочи Иванова.

Ето как председателят на АС отговори на въпроса защо изобщо се допуска общинските съвети да приемат наредби, противоречащи на законите: „Общините имат по един юрист, а се касае за множество наредби. За да съответства разпоредбата на закона, трябва той да бъде много ясно конкретно и точно изтълкуван.

Трудно е само за един юрист. Още повече, че в годините има многобройни промени в законите и е трудоемка задача те да се проследят. За нас е обяснимо, че има такива дела.”

Административният съд в Добрич ще образова ученици на тема съдебна власт

Административен съд – Добрич получи висока оценка за работата си през 2017 година.  В съдилището работят 5 магистрати. Натовареността им е по-висока в сравнение с 2016 година, но е към средната за административните съдилища в страната и се приема за нормална.

72% от обжалваните актове са потвърдени от ВАС, което е пример за отлична работа.

Висока е бройката дела по жалби срещу заповеди за прилагане на принудителни административни мерки по Закона за движение по пътищата, посочи още Красимира Иванова. Това са мерки, с които се прекратява регистрацията на МПС, ако то е било управлявано от лице след употреба на алкохол или без книжка, независимо дали шофьор е бил собственикът или друго лице. Най-често при тези дела мярката е била потвърдена.

Административният съд ще продължи с образователните си програми и през 2018 година. „Това е една добра инициатива, в която съдии запознават ученици с различни теми и ги приближават към административното правораздаване.

Работим с 4-5 училища и смятаме, че интересът на учениците е голям, особено към организираните симулативни процеси”, отбеляза Красимира Иванова.