/отляво надясно/ д-р Иван Маджаров, д-р Валери Веселинов - ДКЦ 2, д-р Стоян Борисов - гл. секретар на БЛС
/отляво надясно/ д-р Иван Маджаров, д-р Валери Веселинов - ДКЦ 2, д-р Стоян Борисов - гл. секретар на БЛС / Дарик Добрич
В следващите 5-6 години цели региони на страната може да останат без общопрактикуващи лекари. Очертава се изключително голям недостиг на джипита, заяви в Добрич председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Той добави, че дефицит на лекари има и в специалности, които в последните 10-15 години не са били добре финансиране от клиничните пътеки – това са педиатри, патоанатоми, неонатолози, анестезиолози.

Засега няма недостиг на лекари в специалностите, финансирани с по-скъпи пътеки, като ревматология, кардиология, гастроентерология.

Медицински съвет ще решава проблемите на Спешно отделение

Д-р Маджаров заяви още, че нито едно спешно отделение не бива да остава само с един екип на смяна, каквато опасност грози добричкото Спешно. Председателят на БЛС допълни, че проблемът не е възникнал внезапно, а е последица от процеси, протекли през последните 20 години, през които много кадри напуснаха България.  

По повод на последните протести д-р Маджаров заяви, че проблемът със специалистите по здравни грижи е тежък, задълбочава се от много години и се дължи на много фактори.

Според него трябва да се прави разлика  между специалистите по здравни грижи, които са на директно финансиране от държавата – РЗИ, РЗОК, детските ясли, и останалите.

Медицински сестри: Ние сме вечните сираци на системата, за нас все няма

„Тези специалисти получават възнаграждението си от държавата. Заплащането и на лекарите на тези работни места е в момента ниско - под 1000 лева. БЛС настоява всяка година, когато се приема държавният бюджет, да се предвидят повече средства за заплати в тези държавни институции.

Другата група специалисти по здравни грижи са работещите в болничните заведения и ДКЦ-тата. Там заплащането се формира по друг начин. Няма как да се съгласим, че някой просто трябва да изплаща едни пари на някого като твърда заплата - това е остатък от миналото. Ако вървим в такава посока, то това трябва да е за всички.

Има някои болници, в които има много пациенти, там се работи добре и заплатите са добри. Но има болници, в които възнагражденията са ниски. Не може да се искат две минимални заплати, при положение че лекарите започват работа с под 1000 лева", смята председателят на БЛС.

Според него възнагражденията в болниците, които са търговски дружества, зависят от дейността на всички – лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари. „Няма как да рекетираш колегите си с това, че ще спреш да работиш пет дни и накрая да очакваш, че заплатата ти в края на месеца ще бъде по-голяма”, заяви д-р Маджаров.