9 май - Ден на Европа
9 май - Ден на Европа / Darik News, архив
На 9 май отбелязваме Деня на Европа. Емблематичната дата ще бъде почетена с редица събития и инициативи.
 
 Късно вечерта на 8 май 1945 година Германия подписва капитулацията си, а тогавашният американски президент Хари Труман и британският премиер по това време Уинстън Чърчил обявяват края на войната в Европа. На 2 септември 1945 година и Япония капитулира.

Денят на Европа отбелязва датата, на която през 1950 година френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. 5 години след края на Втората световна война в Европа Шуман призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. Това предложение остава в историята като„Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.
 
”Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко действителна солидарност", казва в декларацията си Шуман.
 
От 1950 г. Европейската общност за въглища и стомана започва да обединява европейските държави в икономически и политически план, за да се гарантира траен мир. Шестте държави основателки са Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург и Нидерландия. През 1957 г. с Договора от Рим се създава Европейската икономическа общност (ЕИО), позната също като „общия пазар“. Дания, Ирландия и Обединеното кралство се присъединяват към нея на 1 януари 1973 г. и с тях страните членки стават девет на брой. През 1981 г. Гърция става 10-та държава от ЕС, а Испания и Португалия я последват пет години по-късно. През 90-те години на са подписани два договора — Договорът от Маастрихт от 1993 г. (Договор за Европейския съюз) и Договорът от Амстердам от 1999 г. През 1995 г. към ЕС се присъединяват три нови държави: Австрия, Финландия и Швеция. Малко село в Люксембург дава името си на споразуменията от Шенген, които постепенно позволяват на хората да пътуват, без паспортите им да бъдат проверявани по границите.  
През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България Денят на Европа се отбелязва на 9 май от 2005 година, след като Министерският съвет издава постановление за това на 29 март 2005 г. България се присъедини към Европейския съюз от 1 януари 2007 година. Договорът за присъединяване е подписан на 25 април 2005 година.
 
В Добрич деня на Европа ще бъде отбелязан с общоградско поклонение от 10.00 часа пред Паметника на загиналите добруджанци в заключителния етап на Втората световна война, а от 11.00 часа - пред Паметника на Съветската армия.