Описаха в книга старите къщи на Добрич
Описаха в книга старите къщи на Добрич / снимки: Валентина Добринчева
Описаха в книга старите къщи на Добрич
19104
Описаха в книга старите къщи на Добрич
  • Описаха в книга старите къщи на Добрич

Ученици описаха старите къщи на Добрич. Клуб „История на България и краезнание” към СОУ "Димитър Талев" помества материали от двугодишни изследвания в четири издания - "Хановете на България", "Царете на България", "Добричките стари къщи", "Добричка област-пътеводител".  Децата са работили съвместно със специалисти от Клуба на краеведите, Библиотека „Дора Габе” и Исторически музей.

Книжките бяха представени в 11.30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков”, като част от програмата на Талеви дни'2009. Учениците разказаха за труда и впечатленията си от събраните знания. Работилите с тях Веселина Малчева, Величка Михайлова и Цветолин Недков бяха гости на събитието.

Описаха в книга старите къщи на Добрич
netinfo
Книжките са на разположение на всички заинтересувани от темите, които представят, в училищната библиотека на СОУ „Димитър Талев”, както и в отдел Краезнание на Библиотека „Дора Габе”. Старшият библиотекар Величка Михайлова призна, че предишните издания на възпитаниците на учебното заведение вече се ползват активно от читателите и смята, че и новият им труд ще бъде възнаграден с внимание. Тя подчерта, че благодарение на усилията на учителите им, връзката с библиотеката се развива успешно вече с години, децата работят активно, ползвайки книги и други материали с познание.

Описаха в книга старите къщи на Добрич
netinfo
Изданието „Добричките стари къщи” представя всички здания в града, построени предимно в началото и средата на миналия век, които са запазени, макар и реституирани и продадени от собствениците си, превърнати в заведения или други обществени сгради. Децата са ги снимали сами през зимните месеци тази година, а коментарите за съдбата на всяко здание са на краеведа Веселина Малчева, която те обявиха за жив извор на историята на Добрич.

Подробности от миналото има и за забележителностите в областта ни, чийто пътеводител децата са произвели. Той е подреден по общини и разказва както за най-посещаваните, така и за позабравени места.

Чуйте в аудиото подробности от учениците и от Веселина Малчева за създаването на книгата за добричките стари къщи.